VIDEO Plenković: Zamrzavamo cijene goriva

Foto: Index

PREMIJER Andrej Plenković se obratio javnosti u središnjici HDZ-a.

Prije njega izjavu je dao ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović, koji je rekao kako u ovom trenutku nema ukidanja covid-potvrda, premda je šef HZJZ-a ranije danas kazao da se razmatra djelomično ukidanje potvrda. Plenković je rekao kako nema ništa dodati Božinovićevoj izjavi. 

Plenković je objavio da je donesena odluka o novom zamrzavanju cijena goriva. Naime, ministar gospodarstva Ćorić je danas rekao da će vlada reagirati kad je riječ o cijenama goriva. Cijene benzinskih goriva se zamrzavaju na 11.37 kuna, a dizel na 11.29 kuna. Cijene premium goriva se ne zamrzavaju.

> TEKSTUALNI PRIJENOS U FORMI PITANJE/TEMA - ODGOVOR

O pregovorima u BiH

HDZ daje podršku HDZ-u BiH u pregovorima koji će omogućiti promjenu Ustava i izbornog zakona koja će omogućiti Hrvatima da imaju svoje predstavnike i budu istinski zastupljeni.

Dajemo potporu nastavku pregovora koji će se dogoditi u četvrtak.

Zamrzavanje cijena goriva

 

Održali smo telefonsku sjednicu vlade. S obzirom na izgledan rast cijena derivata, donijeli smo uredbu o zamrzavanju cijena na 11.37 kuna, dizel na 11.29 kuna.

Limitiramo i plavi dizel na 6.5 kuna.

Cijena premium goriva neće biti limitirana, tko ima novca, može si priuštiti premium goriva.

Što ako do dogovora u Sarajevu ne dođe?

Nastojimo kreirati ozračje koje će podići stupanj povjerenja između predstavnika Hrvata i Bošnjaka. Nastojimo biti konstruktivan faktor koji diže stupanj povjerenja. 

Dajemo šansu pregovorima, mislimo da je to u ovom trenutku najbolje.

Zašto je u Hrvatskoj gorivo skuplje nego u svim zemljama u okruženju?

Mi smo reagirali u 10. mjesecu, napravili smo odličan potez u tom trenutku. Živimo u tržišnom gospodarstvu, cijene ne određuje vlada. Voljeli bismo da cijena bude niža, u ovom trenutku smo napravili potez.

Cijene variraju, imaju različite elemente. U Hrvatskoj je ona takva. Ako distruibuteri imaju prostora da još spuste cijene, ja sam za. 

Mislim da su trošarine u prosjeku svega onoga u EU. 

Kako komentira sramotu s krađom u dizajnu hrvatske kovanice eura

 

Šteta, mislim da je taj natječaj bio otvoren i transparentan. Bilo je više od 1000 prijava čini mi se. Vidim da je taj mladi čovjek sam odustao. Ako je vidio neku fotografiju na internetu mogao je nazvati autora i reći "ja sam taj i taj, mogu li koristiti vašu fotografiju, spreman samnešto platiti ako treba". Da se to dogodilo, sve bi bilo u redu. Ali nije. To je proces koji vodi HNB. Potpisali su izjavu da je sve što su dali njihovo. Ovo je jedna neugodnost koja je nepotrebna. Bitno je da se gledajući drugo ili treće rješenje odabere i da se ide dalje.

Što generalno misli o krađi autorskih prava

Mislim da se autorska prava trebaju poštivati. 

Pitam vas jer ste u stranci imali slučaj Vice Mihanovića koji je optužen za plagijat.

Nemojte sad ići tako jer mladi dečko... Pitao sam svih četvero je li netko u HDZ-u jer sam mislio da bi se nešto moglo dogoditi. Rekli su da nije.

Kako komentira ubojstvo u Rijeci

Nema nitko u svijetu lijek za kretene. To ne postoji. Ciklički se događa više puta. Imate nažalost neke ljude koji imaju velikih problema sami sa sobom. Mi smo postrožili zakone, ako treba, postrožit ćemo još. Ali i da postrožite zakone, kako ćemo izbjeći ovo? Nažalost takvih ljudi među nama ima.

Capak je rekao da se razmišlja o djelomičnom ukidanju covid-potvrda, a Božinović da nema ukidanja covid-potvrda.

Nemam ništa dodati u odnosu na ono što je Božinović rekao.

O Zekanoviću i tome hoće li biti dio vladajuće većine

Najveći krimen Zekanovića je što je rekao ono što mi govorimo otkad je cjepiva, što je rekao "Cijepite se". A ako želi biti dio vladajuće većine, neka kaže.

O cijenama plina

Zagrebačka plinara je odluke donosila u ljeto kad se znalo da će biti poskupljenja, a država ranije. Ćorić je s pravom prozvao Zagrebački holding i aktualnu gradsku upravu. Ovo što se u Hrvatskoj događa, da imamo zamrznutu cijenu za kućanstva do 1.4., sprječava udar na građane. Donijet ćemo cijeli socijalni paket da se to ublaži najviše moguće, govorim i o cijeni struje i plina. Ovo su izvanredne okolnosti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.