VIDEO Poludjeli major JNA umalo je uništio Bjelovar. Mrtve bi brojali u tisućama

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan 1991. godine umalo je uništen Bjelovar. A umalo ga je uništio Milan Tepić, major JNA koji je bio stacioniran u tamošnjoj vojarni. 

U jesen 1991. godine rat je već bio počeo. Vukovar je već tjednima bio granatiran, a žestoke borbe vodile su se diljem zemlje - od Vukovara do Dubrovnika. Paralelno je trajalo oslobađanje vojarni u velikim gradovima. Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava "Barutana" u Bedeniku u blizini Bjelovara. Dragovoljno je ušao u Hrvatsku kako bi pokušao spriječiti prodor hrvatskih postrojbi u vojarnu.

29. rujna 1991. hrvatske snage oslobodile su vojarnu "Božidar Adžija" na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu s obzirom na to da je u oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena značajna vojna tehnika.

Većina tamošnjih vojnika se predala, međutim Tepić, koji je u tom trenutku bio stacioniran u toj vojarni, i još jedan regrut odbili su se predati. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, raznio je skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Prema dostupnim informacijama, pritom je ubijeno 11 hrvatskih gardista. 

Uspio uništiti samo jedno skladište

Sreća u nesreći je bila u tome što je Tepić uspio uništiti samo jedno skladište. Spriječen je u aktiviranju eksploziva u susjednim skladištima koja bi uništila veći dio grada. Zaustavila su ga četiri branitelja koja su tako spasila Bjelovar i okolicu.

Predsjedništvo SFRJ-a je 19. studenog 1991. godine majora Milana Tepića za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije.

Inače, njegovo ime nose ulice u gradovima diljem Srbije i Republike Srpske; primjerice, na Dedinju, nedaleko od Kliničkog centra "Dr. Dragiša Mišović", kao i u Banjoj Luci, Novom Sadu i Kozarskoj Dubici. Prije nekoliko godina izbio je međunarodni skandal kad je srpska vlada odlučila podići spomenik Milanu Tepiću na području gradske općine Savski Venac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.