VIDEO Poplava u Novoj Gradiški, voda u Belom Manastiru zarobila ljude u autu

Screenshot/video: Čitatelj Indexa

U POSLIJEPODNEVNIM satima do Hrvatske je došla najavljivana promjena vremena. Kiša je pala u Slavoniji i u Dalmatinskoj zagori.

> Snimke nam slobodno šaljite na desk@index.hr

Na području Nove Gradiške (mikrolokacija Lubinovo) u zadnjih šest sati palo je 159 litara kiše po metru četvornom. Na cestama po Novoj Gradiški se stvorio sloj vode koji otežava vožnju.

Poplavljeno desetak podruma

Kako je javilo Ravnateljstvo civilne zaštite, Županijski centar 112 zaprimio je više desetaka poziva s područja Nove Gradiške i okolnih naselja zbog velike količine oborinskih voda.

U Novoj Gradiški je više od 80 domaćinstava zatražilo pomoć vatrogasaca, a angažirana su i komunalna firma i Hrvatske vode.

 

Kako javlja Radio Nova Gradiška, najviše je stradalo Lobino naselje i prigradsko naselje Kovačevac.

"Ugroza je dosta velika"

"Sve raspoložive novogradiške vatrogasne snage su na terenu, podignuta su i vatrogasna društva s područja okolnih općina. Ugroza je dosta velika, dosta je poplavljenih objekata, u pojedinim objektima i podrumima se nalazi i preko dva metra vode", rekao je za Radio Novu Gradišku vatrogasni zapovjednik Ivo Pejaković.

"Dobar dio grada je poplavljen"

"Činimo sve što možemo, dobar je dio grada poplavljen, stoga ćemo nastojati sanirati ugrozu. Do sada je prijavljeno preko 80 objekata, ali za pretpostaviti je da će ih biti i više. Kiša i dalje pada, stoga očekujemo još toga. Najviše je stradalo Lobino naselje, situacija je nešto bolja u Kovačevcu, gdje lateralni kanali i slivnici uspijevaju pokupiti svu vodu", pojasnio je Pejaković.

"Problem nam sada stvara kanal između poljoprivrednih površina iza doma u Prvči, sva voda ide prema domu i pitanje je trenutka kada će ući u prostor doma. Tražili smo od Stožera civilne zaštite Grada Nove Gradiške da nam osigura pijesak kako bismo eventualno punili vreće i spriječili štete. Međutim, kiša je tolikom silinom padala da nismo stizali", dodao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška.

Obilna kiša slila se i u više podrumskih prostorija u Slavonskom Brodu, ali za sada nema dojava o štetama većih razmjera.

Poplavljeni podrumi i u Osječko-baranjskoj županiji

U osječkom Područnom uredu Civilne zaštite napominju kako je bilo dojava o poplavljenim podrumima i nestancima struje na području Osječko-baranjske županije, ali za sada nema dojava o većim štetama.

U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo i Dalmatinsku zagoru, naročito oko granice s BiH. 

Nedaleko od granice na Dinari, u Velikoj Duvjakuši, pala je i tuča. 

U Belom Manastiru vatrogasci spasili ljude zarobljene u autima

Kako je na Twitteru objavila civilna zaštita, u Belom Manastiru su nakon obilnih kiša dvije osobe ostale zarobljene zbog vode u podvožnjaku. Intervencijom vatrogasaca obje osobe su izvučene iz automobila bez ozljeda, a automobili su ostali ispod nadvožnjaka pod vodom.

DHMZ i vatrogasci upozoravaju

Podsjetimo, DHMZ je danas objavio upozorenje u kojem navodi da dijelovima Hrvatske prijete poplave.

> DHMZ izdao upozorenje: Dijelovima Hrvatske prijete poplave

Zagrebački vatrogasci su na Facebooku ponovili prošlogodišnje upozorenje. Navode da jake kiše donose opasnost od poplave. Čovjeka može srušiti vodena bujica visine 15 centimetara, a bujica od 60 cm može nositi auto.

"Ne vozite kroz vodu koja je dublja od 25 cm", stoji u upozorenju zagrebačkih vatrogasaca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.