VIDEO Presica Janše i Plenkovića: Hrvatska će sudjelovati ako bude nadogradnje Krškog

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U HRVATSKU je danas došao slovenski premijer Janez Janša te se susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Premijer Plenković je na početku konferencije zaželio dobrodošlicu Janši. Razgovarali su o trgovinskim odnosima, mogućoj suradnji u turizmu te aktualnoj situaciji. "Hvala na potpori koju nam je Slovenija pružila nakon dva potresa, a imali smo i jako dobru suradnju u kontekstu pandemije covida-19", rekao je Plenković. 

Suradnja u turizmu

Razgovarali su o suradnji u području turizma, aktualnoj situaciji u Ukrajini te posljedicama kriza - izbjegličke i one s energentima. 

"Već idućega tjedna u Zagrebu će se naći naši ministri koji će raspraviti suradnju glede plinovoda i korištenja kapaciteta LNG terminala na Krku u Omišlju, a razgovarat će se i o Krškom - ako se ide u izgradnju novoga bloka, Hrvatska bi participirala u tom procesu", rekao je Plenković. 

 

Plenković je rekao kako je atmosfera među hrvatskim i slovenskim narodom bolja. "Između nas nema tenzija, sve probleme nastojimo riješiti tiho i na način da to bude na zadovoljstvo oba naroda. Znamo i sami da je Slovenija dala Hrvatskoj znatnu i čvrstu potporu na putu u eurozonu, potporu za članstvo u šengenskom prostoru i da postanemo članica OECD-a, hvala na tome", rekao je Plenković. 

Janša o izbjeglicama

"Mi smo rekli da smo spremni prihvatiti proporcionalni broj u odnosu na veličinu države i broj stanovnika. Mnogi dolaze u Sloveniju i idu dalje, gdje imaju rodbinu ili znance, prvenstveno idu u Italiju. Europa je na testu solidarnosti", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.