VIDEO Regruteri hvataju mlade Ukrajince po koncertima, odvlače ih u vojsku

Foto: X

Ukrajinski vojni regruteri proveli su ciljane racije u restoranima, trgovačkim centrima i na rock koncertu tijekom vikenda, privodeći muškarce i prisilno ih novačeći u vojsku.

"Gubi se od mene", vikao je jedan posjetitelj koncerta trojici policajaca dok su ga vukli prema regrutnom stolu koji je bio postavljen ispred Palače sportova u Kijevu, gdje je nastupao ukrajinski rock bend Okean Elzy. Nekoliko žena snimalo je policajce, vičući: "Sramota! Sram vas bilo!"

Policajci su, prema izvještajima, čekali muškarce i u trgovačkom centru Goodwine te popularnom restoranu Avalon. Očevici su rekli da su policajci pregledavali dokumente svih muškaraca. Oni koji su odbili pokazati dokumente koji ih izuzimaju iz vojne službe, ili su imali nevažeće dokumente, bili su odvučeni.

Ukrajina ima velik problem s manjkom vojnika

Prema ukrajinskim zakonima o ratnom stanju, svi muškarci između 25 i 60 godina obavezni su za vojsku. Muškarcima između 18 i 60 godina također je zabranjeno napuštanje zemlje.

Suočena s ozbiljnim nedostatkom vojnika, Ukrajina je u travnju smanjila dobnu granicu za mobilizaciju s 27 na 25 godina i ukinula iznimke za "djelomičnu podobnost". Pojačane su i kazne za muškarce koji se ne odazovu pozivu za mobilizaciju. 

"Mobilizacija se počela doživljavati kao karta u jednom smjeru, gdje je jedini izlaz iz službe smrt ili invaliditet", rekao je za The Telegraph Oleksandr Daniljuk, suradnik Kraljevskog instituta za obrambene studije u Londonu.

Neki muškarci su toliko očajni da riskiraju živote pokušavajući pobjeći iz Ukrajine.

U travnju je ukrajinska Granična služba objavila da je najmanje 30 muškaraca poginulo pokušavajući pobjeći iz zemlje od početka rata, utapajući se u brzim rijekama ili smrzavajući na planinskim prijelazima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.