VIDEO Ruski vojnici snimili poruku za Putina: "Ne znamo kojoj postrojbi pripadamo"

Screenshot: Twitter

INTERNETOM se proširila snimka ruskih vojnika koji izražavaju nezadovoljstvo zbog problema u ruskim oružanim snagama. Snimku je na Twitteru podijelio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Tvrdi kako snimka prikazuje mobilizirane ruske snage koje iznose niz pritužbi dok stoje u snijegu na nepoznatoj lokaciji.

Jedan vojnik stoji ispred ostatka grupe i čita poruku upućenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i guverneru Omske oblasti Aleksandru Burkovu. "Tražimo da se ova situacija riješi. Mi smo mobilizirani vojnici iz grada Omska, 504. tenkovska pukovnija, vojna jedinica br. 83444", započinje poruka. 

"Više nismo imali komunikaciju s vlastitim zapovjedništvom"

Tvrde kako su obučavani za topnike u Omsku prije nego što su poslani u grad Čebarkul u Čeljabinskoj oblasti na daljnju pripremu na topničkom poligonu. Potom su vraćeni u Omsk, ali tamo im nije pružena dodatna obuka koju su očekivali, nego su 5. siječnja poslani u istočnu Ukrajinu. 

Ističu da su nakon dolaska u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck raspoređeni u različite skupine i da više nisu imali komunikaciju s vlastitim zapovjedništvom.

"Jedini časnik koji je ostao s nama, načelnik topništva, rekao je: 'Ja vam nisam zapovjednik, ja sam načelnik topništva. A više nema topništva jer je 504. tenkovska pukovnija raspuštena i sada pripadamo Vojsci Narodne Republike Donjeck'", naveli su ruski vojnici u poruci. 

Izvješća o niskom moralu među ruskim vojnicima

Vojnik objašnjava kako su nakon toga prekvalificirani u pješaštvo, ali da je nakon samo nekoliko odlazaka na poligon od njih tražen novac za gorivo. Neplaćanje je značilo slanje na prvu crtu. Dodao je da su njihove vojne iskaznice prikupljene i pečatirane bez ikakvog datuma, broja zapovijedi ili potpisa zapovjednika.

“Ne znamo tko nam je zapovjednik i kojoj postrojbi pripadamo”, kazao je ruski vojnik, naglasivši kako nije bilo “nikakve komunikacije” između njegovog zapovjednika pukovnije i načelnika stožera, koji je potpukovnik. Ova snimka se pojavila nakon višemjesečnih izvješća o niskom moralu među ruskim vojnicima i velikog porasta žrtava u ruskim snagama, piše Newsweek

U ponedjeljak su britanski obrambeni dužnosnici rekli da je Rusija pretrpjela mnogo žrtava, posebice u Bahmutu, ali i u Vuhledaru. Visoki gubici među "elitnom 155. i 40. brigadom mornaričkog pješaštva" vjerojatno su ih učinili "borbeno neučinkovitima", rekli su britanski dužnosnici.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.