Video: Sanader postao premijerom, konačni rezultat je 82:62

SANADEROVA je Vlada danas dobila podršku 82 zastupnika, a 62 je bilo protiv. Milanović je zaželio uspjeh novoj Vladi, a Sanader je kazao kako mu je danas bilo otužno gledati kako njegovu Vladu oporba optužuje.

Čitajući rezultate izglasavanja povjerenja Vladi, novi predsjednik Sabora Luka Bebić zadovoljno je ustvrdio: "Utvrđujem da je jednoglasno, ovaj, većinom glasova..." pa je nakon salve smijeha saborskih zastupnika nastavio "... od 82 glasa za, 62 protiv i ništa uzdržanih iskazano povjerenje predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, članovima Vlade, potpredsjednicima Vlade i svim ministrima".

Ministri su prisegnuli, nakon čega je bilo grupno slikanje u prizemlju Sabora.

Rasprava o povjerenju Vladi, ako se ubroji i dvosatna pauza, potrajala je 12 sati. Mirjana Sanader s galerije je pratila kako njezin muž ponovno postaje premijerom. Konačni sastav nove hrvatske Vlade možete pročitati ovdje.

Milanović: Nemamo nade

U završnom govoru Zoran Milanović, nakon rasprave pet klubova i 33 zastupnika, od kojih niti jedan nije bio HDZ-ovac, osvrnuo se na falsificiranja zbog kojih su ga optuživali nakon današnjeg govora.

"Mi smo htjeli danas otvoriti jednu duboku detaljnu raspravu o ovoj Vladi, njenim kadrovima i programima. To nije predmet za ispravljanje netočnih navoda", kazao je Milanović, naglasivši da su prigovori bili na kadrove i institucije prema kojima je kritična EU.

"To su činjenice - nema zlobe u tome, to je rezultat, posljedica činjenja ove iste Vlade, istih ljudi u protekle četiri godine", kazao je šef SDP-a, ponovivši da nas EU vraća na početak. Nakon toga ponovno je počeo žamor, na što je predsjednik Sabora Luka Bebić kazao: "Malo ste omeli govornika, ali ima još minut da kaže", te namignuo.

"Želim najbolje ovoj Vladi u istoj mjeri u kojoj želim sve najbolje Hrvatskoj, ali kad je riječ o ovoj Vladi, onda nemamo nade", zaključio je Milanović.

Sanader: Bit ćete oporba i to je časna dužnost

Nakon toga je govornicu uzeo Sanader. Kazao je oporbi da "ono što ćete vi raditi je bit ćete u oporbi, ali i to je časna dužnost", te je dodao kako su birači tako odlučili.

"To je jedina ocjena koju  priznam zato mi je bilo pomalo otužno slušati vas, ocjene, optužbe optužnice, koje smo slušali u proteklim mandatu a i u predizborno vrijeme - ali to ne misle birači", kazao je on.

Neke od primjedbi su bile konstruktivne i oni će ih poslušati ako budu valjale, ako ne budu, morat ćete se pomiriti da imate manje zastupnika, poručio je SDP-u Sanader.

Kajin i Antičević Marinović su se pobunili što je tajnik Sabora pljeskao Sanaderu

Nakon Sanaderovog pobjedničkog govora, Ivan Bukarić, tajnik Sabora koji je jučer imenovan, veselo je zapljeskao. Na to su se pobunili zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović i Damir Kajin, koji su to ocijenili neumjesnim.

"On ne može pljeskati,  nepotrebno je da na takav način dijeli, koliko god je on vama zahvalan što ste ga postavili na to mjesto", kazao je Kajin. No nije bilo nikakve opomene nego se krenulo s glasanjem.

Glasanju nije pristupio HSP-ovac Anto Đapić, a od tri HDSSB-ovca, u sabornici je bio samo Vladimir Šišljagić koji je glasovao protiv Vlade, kao i SDP, HNS i IDS.

A.B.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.