VIDEO Satelit snimio koliko toga je izgorjelo kod Tučepa

Screenshot: HVZ

Hrvatska vatrogasna zajednica je na Facebooku objavila snimku situacijskog prikaza požara kod Tučepa, koja je nastala 1. kolovoza u 12 sati.

 

U animaciji je prikazana razina izgorenosti vegetacijskog pokrova izmjerena korištenjem satelita Copernicus EU Sentinel-2, stoji u objavi Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kakva je trenutno situacija?

Kiša koja je sinoć nakratko pala na širem splitskom području pomogla je gasiteljima na požarištima u Tučepima kod Makarske i u Vinišću nedaleko od Trogira, no, unatoč tome, požari su još aktivni, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

​Već se četvrti dan brojni vatrogasci, kojih je u početku bilo 300, a sada se njihov broj smanjio na 150, sa 77 vozila bori s požarom otvorenog prostora iznad Tučepa i kod Podgore, gdje gore makija, nisko raslinje i borova šuma.

Osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije, na požarištu su i vatrogasci iz unutrašnjosti Hrvatske. Kako bi se gasitelji barem malo odmorili, na terenu se izmjenjuju svakih 12 sati. Imaju i potporu zračnih snaga, a do sada je izgorjelo ukupno 750 hektara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.