VIDEO Tomašević otvorio novu zgradu XII. gimnazije, vrijednu 17.4 milijuna eura

Foto: Igor Soban/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je danas, na početku drugog polugodišta, novu školsku zgradu XII. gimnazije, vrijednu oko 17.4 milijuna eura, istaknuvši kako je to posljednja škola izgrađena po modelu da je investitor Zagrebački holding umjesto Grada. 

"Nema ljepšeg načina za proslaviti početak drugog polugodišta nego otvoriti novu školu, posebice zato što znam koliko je uloženo truda da se XII. gimnazija otvori do početka drugog polugodišta, a tu su i nastavnici itekako pomogli", rekao je Tomašević. 

 

"Grad treba biti investitor u svoje škole"

Istaknuo je kako je to posljednji put da se škole u Zagrebu rade po modelu da je investitor Zagrebački holding, a Grad Zagreb će plaćati najam Holdingu kako bi otplatio investiciju u sljedećih 10 godina.

"Ne mislim da je to dobar način, Grad treba biti investitor u svoje škole kako bi se izbjeglo stvaranje dugova i zakonskih ograničenja", izjavio je Tomašević i poručio kako će se od sada raditi transparentnije i fiskalno odgovornije.  

Ravnateljica XII. gimnazije Jadranka Vlahovec izvijestila je da škola sada ima 380 učenika u jednosmjenskoj nastavi, a kapacitet joj je 480 učenika. 

"Dobili smo školu budućnosti, pravo arhitektonsko remek-djelo. Škola se proteže na 7500 kvadrata, ima 28 učionica, četiri praktikuma, košarkašku i gimnastičku dvoranu, multimedijsku dvoranu, vanjsku trim-stazu i vanjsko igralište", kaže Vlahovec. 

"Riješili smo kašnjenja u plaćanju odgojno-obrazovnim ustanovama"

Tomašević je također poručio da su riješili problem kašnjenja u plaćanju zagrebačkim odgojno-obrazovnim ustanovama, podsjetivši kako je u vrijeme kad su preuzeli vlast plaćanje materijalnih troškova, prehrane i energenata kasnilo šest mjeseci.

"Sada kašnjenja nema ili je svedeno na minimum mjesec dana, što će u ovim teškim vremenima inflacije omogućiti obrazovnim ustanovama da bolje upravljaju svojim financijama", rekao je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je kako bi se mogao realizirati i idejni projekt po kojem bi se na ledini kod nove školske zgrade izgradilo klizalište. 

Podsjetio je da su u proteklih godinu i pol otvorili Područnu školu Pongračevo, dvoranu uz OŠ Dragutina Domjanića, rekonstruiranu i dograđenu zgradu OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Područnu školu u Blatu i Područnu školu Vugrovec - Kašina.

U izgradnji je zgrada OŠ Jure Kaštelana, dogradnja OŠ Ante Kovačića, Područna škola Kupinečki Kraljevec te Osnovna škola Bukovac. Time će 4000 učenika prijeći u jednosmjensku, a u OŠ Ante Kovačića s trosmjenske u dvosmjensku nastavu.

"Nema problema s osiguranjem besplatnih obroka"

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Luka Juroš ustvrdio je kako nema nikakvih problema s osiguranjem besplatnih obroka u svim osnovnim školama. 

"Od oko 63.000 učenika u Zagrebu, njih 20.000 je prije novog modela imalo kuhani obrok. Škole su odgovorile na naš upitnik, pa će se njihov broj povećati za 2000 do 3000", istaknuo je.

Juroš kaže da s tim brojem kuhanih obroka nisu zadovoljni, pa čekaju natječaj za nadogradnju škola kojim će proširiti kapacitete za kuhanje hrane.

Na podsjećanje da se obrok dosad plaćao šest kuna, a država sada daje 10 kuna, najavio je da će Gradskoj skupštini uputiti prijedlog po kojem bi roditelji plaćali manje nego do sada, svako dijete imalo bi besplatan obrok, a istovremeno bi porasli prihodi škola kako bi se povećala i kvaliteta obroka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.