VIDEO Ukrajinci munjevito razaraju mostove u Rusiji. Sve je jasnije što žele

Foto: Ukrajinska vojska

Ukrajinska invazija na rusku Kursku oblast traje već dulje od dva tjedna. Rusi ne samo da ne uspijevaju izbaciti Ukrajince sa svog teritorija nego ne mogu ni spriječiti napade na ključne mete kao što su mostovi. Ukrajinci, pak, imaju vrlo jasan cilj te su odlučni izolirati oko 775 četvornih kilometara Kurske oblasti jugozapadno od rijeke Sejm. 

Rusi su odsječeni

Naime, ukrajinska vojska i zračne snage su u samo četiri dana, počevši od petka, razorile tri mosta preko te rijeke u Kurskoj oblasti. Ruski inženjeri su se odmah pokrenuli i dovezli dijelove plutajućih pontonskih mostova do rijeke Sejm te porinuli čamce da ih sastave. No, Ukrajinci su bili spremni.

Lansirali su borbene dronove kako bi presreli inženjerske konvoje i ispalili rakete na ruske čamce i pontone. Nakon šest dana "riječnih borbi" učinak je očit - velik dio Kurska, zapravo sve ruske snage jugozapadno od rijeke Sejm, praktički je odsječen od opskrbe i pojačanja. Rusi ne mogu očekivati ni značajniju opskrbu iz zraka. Naime, ukrajinske snage učinile su zračni prostor iznad Kurska krajnje negostoljubivim za ruske helikoptere.

Sve je jasnije što bi mogao biti sljedeći potez

To što su Ukrajinci toliko odlučni izolirati Kursku oblast lijevo od Sejma je snažan signal da bi njihov sljedeći potez, 15 dana nakon početka invazije na Kursk, mogao biti kopneni napad preko Sejma na regiju koju su netom izolirali.

Prvi nagovještaji da Ukrajina gađa mostove u Kursku pojavili su se u petak, kada su se na internetu pojavile fotografije koje prikazuju značajnu štetu, nastalu u više udara, na betonskom mostu preko Sejma u Gluškovu, 15 kilometara zapadno od prve crte bojišnice u zoni invazije, koja se proteže na više od 1000 kvadratnih kilometara.

 

Novi napadi na mostove prema zapadu zaredali su se u sljedeća tri dana. Tijekom ponedjeljka raketama i bombama pogađali su betonske mostove u Zvanoeu i Karižu, pri čemu su oba teško oštećena ili uništena. Razaranjem mosta u Karižu Rusi su ostali bez jednostavnog načina opskrbe Kurske oblasti jugozapadno od Sejma.

Udar na pontonske mostove

Stoga su rasporedili inženjerske jedinice s pontonima i čamcima. Proučavajući satelitske snimke, dopisnik Radija Slobodna Europa Mark Krutov identificirao je izgradnju najmanje tri pontonska mosta.

Ali ako je Krutov mogao vidjeti pontonske mostove, vidjela ih je i ukrajinska obavještajna služba. Ukrajinski dronovi presreli su neke od inženjerskih jedinica dok su još bile na cesti. Dronovi su uništili jedinice koje su postavljale dijelove pontona na mjesto.

Najdramatičniji dio snimke uništavanja ruskih pontona, koju je jučer objavila ukrajinska vojska, prikazuje kako američke rakete tipa M30/31 zasipaju jedan od pontona stotinama bombica veličine ručne bombe.

Napadi su nastavljeni u ponedjeljak, pri čemu su ukrajinske snage "napale pontonske mostove i inženjersku opremu u zapadnom dijelu svoje operativne zone u okrugu Gluškovo", izvijestio je ukrajinski Centar za obrambene strategije (CDS).

Uništenje mostova je ključno

Ukrajinske snage imaju za cilj "nadmašiti neprijatelja u operativnom raspoređivanju snaga u ovom smjeru", objavio je CDS. Uništenje mostova je ključ. Rusi više nemaju lak put do tog dijela Kurska, ali Ukrajinci mogu ući u to područje prelaskom granice.

Rusi bi teoretski mogli obnoviti opskrbu i pojačati svoje snage između Sejma i granice helikopterima, ali Ukrajinci su praktički "očistili" zračni prostor iznad Kurska. Koristeći projektile zemlja-zrak i dronove, ukrajinske snage su oborile više ruskih helikoptera u Kursku od početka invazije 6. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.