VIDEO Ukrajinci objavili snimke prvih sati operacije. Rusi mahali bijelom zastavom

Screenshot: Facebook

80. zračno-jurišna brigada ukrajinskih oružanih snaga podijelila je snimke iz ranih sati vojne operacije u ruskoj Kurskoj oblasti. Ukrajinske postrojbe su probile crtu obrane, uništile granični punkt i zarobile preko 50 vojnika.

"Približavajući se graničnom prijelazu Sudža, pripadnici 80. brigade osigurali su potporu topništva i teške oklopne tehnike. Suočeni s intenzivnim djelovanjem ukrajinskog topništva i vidjevši ukrajinske tenkove na kontrolnoj točki, Rusi su donijeli ispravnu odluku - podigli su bijelu zastavu i predali se ukrajinskim vojnicima, uputivši se sa svojim ranjenim vojnicima prema ukrajinskoj granici", priopćili su iz brigade. 

 

Ruskim vojnicima koji još uvijek sudjeluju u borbama dali su savjet da izaberu život umjesto besmislene smrti i da se predaju.

Dvije brigade čine jezgru operacije

Ranije su ukrajinske zračno-jurišne snage podijelile snimku prvih sati operacije u Kurskoj oblasti. Na snimci se vidi razminiranje, prelazak granice, uništavanje ruskih obrambenih linija, zračna i topnička djelovanja te zarobljavanje ruskih vojnika. 

Naglasili su kako su ključni čimbenici u početnoj fazi operacije bili temeljita priprema, planiranje, efekt iznenađenja, borbeni duh i održavanje informacijske šutnje. 

Prema ukrajinskim izvorima, jezgru operacije Kursk čine dvije brigade ukrajinskih zračno-jurišnih snaga, legendarna 80. brigada Lavov i novoosnovana 82. brigada Černivci. U drugom tjednu operacije pridružio im se i dio 95. zračno-desantne brigade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.