VIDEO Ukrajinci su našli način kako učiniti američke tenkove još moćnijima

Foto: X

Nakon 15-mjesečne borbe bez prekida u najžešćim bitkama na ukrajinskoj fronti, elitna 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske napokon je početkom prošlog mjeseca dobila dopuštenje da napusti istočnu frontu i ode na odmor. Brigada je sa sobom povezla i preostale tenkove M-1 Abrams američke izrade. Njih 31 opremalo je jedini tenkovski vod brigade, a sada su dobili prijeko potrebne nadogradnje.

Brigada je početkom tjedna objavila videosnimku koja prikazuje nadogradnju preživjelih tenkova. Tenk ima reaktivni oklop sa strane, a Ukrajinci su ga nadogradili dodatnim oklopom na kupoli, kao i zaštitom protiv dronova i ometačima, piše Forbes.

Najzaštićeniji modeli

Ti tenkovi nisu najzaštićeniji modeli Abramsa - tu titulu imaju najnoviji američki tenkovi M-1A2 - ali ukrajinski Abramsi možda su najbolje nadograđeni. Modifikacije su prilagođene za neutraliziranje dvije najopasnije prijetnje: protutenkovskih raketa i eksplozivnih dronova. Reaktivni oklop eksplodira prema van i mijenja smjer bojevim glavama projektila, a dodatni oklop i ometači blokiraju eksplozivne dronove.

Brigada je tako učinila sve što je u njihovoj moći da sačuva tenkove koje ima na raspolaganju najbolje što može. SAD je Ukrajini poslao i stotine borbenih vozila M-2 Bradley kako bi brigada bila potpuno opremljena modernim vozilima, iako njezini vodovi trpe teške gubitke.

 

Neobično je to što SAD nije poslao dodatne tenkove M-1. Prva isporuka od 31 tenka u Ukrajinu je stigla prije godinu dana, i to su jedini Abramsi koje je SAD obećao Ukrajini, usprkos činjenici da ih u američkim skladištima ima na tisuće.

Nejasno je koliko tenkova je brigadi preostalo. Analitičari u Oryxu kažu kako je uništeno njih šest, a još osam ih je oštećeno ili napušteno. Jedinice obično pokušavaju odvući oštećena i imobilizirana vozila, ali teško je reći koliko ih je brigada uspjela spasiti na istoku Ukrajine.

Najoptimističnije procjene kažu kako je brigadi preostalo još 25 tenkova M-1, a najpesimističnije govore o 17 preživjelih vozila. Ono što je sigurno jest da svi oni sada imaju ojačani oklop i ometače. U bitku će se vratiti zaštićeniji no ikada - i potencijalno odgoditi dan kada će brigada imati premalo tenkova za formiranje kohezivne sile.

Pošiljka iz Australije?

Ako 47. mehanizirana brigada dobije još Abramsa, oni možda neće doći iz SAD-a, već iz Australije. Amerikanci nisu sugerirali da su spremni poslati dodatne tenkove, ali Australci navodno razmišljaju o doniranju 59 tenkova M-1A1SA, koji su im višak.

Uz 59 novih Abramsa, 47. mehanizirana mogla bi nadopuniti svoj postojeći tenkovski vod, a možda čak formirati i još jedan. Dok - i ako - se to ne dogodi, tih 17 do 25 preživjelih tenkova morat će se boriti sami.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.