VIDEO Žestok udarac za Ruse. Ukrajinci u jednom napadu uništili 400 dronova Šahed

Foto: X

"U jednom jedinom napadu na skladište na jugu Rusije Ukrajinci su raznijeli 400 napadačkih dronova Šahed iranske izrade", rečeno je iz ukrajinskog zapovjednog stožera. To je gotovo pet posto svih dronova Šahed koje je Rusija upotrijebila od početka rata.

Snimka eksplozije u blizini naselja Oktjabrski potvrđuje udar. "Snimljen je precizan pogodak u metu", kažu iz ukrajinskog stožera, "a zamijećena je i sekundarna detonacija", navodi Forbes.

Šahed je dizajnirala tvrtka Šahed Aviation Industries iz Irana, a ovaj dron sa satelitskim navođenjem jedno je od glavnih oružja za ruske napade na ukrajinske gradove. Otkad je prve dronove dobila od Irana 2022. godine, Rusija ih je upotrijebila više od 8000.

Ukrajinska protuzračna obrana ruši veliku većinu Šaheda koje ruske snage šalju. Podaci Defense Newsa kažu da su Ukrajinci od ožujka do sada srušili čak 91 posto dronova.

Devet od stotinu ipak se provuče, uništavajući domove i biznise te odnoseći živote. Gotovo 600 ukrajinskih civila poginulo je, a 2700 ih je ozlijeđeno u ruskim napadima samo u tri mjeseca, do kraja 31. kolovoza.

Ovo bi moglo usporiti ruske napade

Uništavanje 400 Šaheda trebalo bi usporiti tempo ruskih napada. "Uništenje skladišta Šaheda… značajno će umanjiti šanse ruskih okupatora da teroriziraju civile u ukrajinskim gradovima i selima", kažu iz ukrajinskog stožera.

No to je samo privremena pobjeda. Moskva uvijek može kupiti još dronova od Teherana, a i sami proizvode kopije u tvornici u Tatarstanu, na istoku Rusije. Kremlj je licencu za sastavljanje do 6000 Šaheda platio 1.7 milijardi dolara - dijelom u zlatu.

Nejasno je kako su Ukrajinci pogodili skladište. Oktjabrski se nalazi samo 220 kilometara od fronte na istoku Ukrajine, debelo u dometu velikog niza ukrajinskog oružja.

Vjerojatno možemo isključiti najbolje oružje koje je Ukrajina dobila od Zapada. Washington, London i Pariz još uvijek odbijaju Kijevu dati dozvolu za upotrebu tog oružja za napade na ruskom teritoriju.

Te restrikcije, međutim, ne vrijede za oružje proizvedeno u Ukrajini. Ukrajinske krstareće rakete Neptun mogu doći do juga Rusije, a dronovi dugog dometa mogu letjeti stotinama kilometara dalje od skladišta.

Napad na skladište dio je šireg trenda. Umjesto da troše skupe protuzračne projektile za rušenje dronova u blizini meta, Ukrajinci se trude uništiti rusko streljivo prije nego što ih Rusi uspiju lansirati.

Šahedi nisu jedina meta. Ukrajinci su raznijeli i ruske zalihe kliznih bombi na satelitsko navođenje. Prošlog tjedna dronovima su napali rusku zračnu bazu u blizini Voronježa, navodno raznijevši skladište puno bombi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.