VIDEO Vučićev gradonačelnik mijenja boju javnog prijevoza u Beogradu. Bit će plavi

Foto: Screenshot Beoinfo.rs

Beograd je započeo prelazak s crvene na plavu boju vozila u javnom prijevozu, a prvi plavi autobusi već su na ulicama grada. Ova promjena dio je šire inicijative gradonačelnika Aleksandra Šapića iz Vulićeve Srpske napredne stranke (SNS), prema kojoj će sva nova vozila biti plave boje, dok će se vozila mlađa od dvije godine također prebojati kako bi stvorili jedinstven vizualni identitet.

Ovim zaokretom Beograd će vizualno sve više nalikovati Zagrebu, čiji su plavi autobusi i tramvaji već prepoznatljiv simbol grada. 

"Beogradska plava, nemanjićka plava, ima puno veću simboliku od crvene koja nas je podsjećala na kioske s kobasicama i jogurtom", izjavio je Šapić, a prenio beogradski Danas.

Šapić je pojasnio da se vozila starija od dvije godine neće prebojati, kako bi građani mogli lako prepoznati njihovu starost i znali koja vozila su dio starijeg voznog parka. Istaknuo je i da je cilj Beograda u sljedeće dvije do tri godine zamijeniti sva vozila starija od dvije godine, osiguravajući moderniji i učinkovitiji javni prijevoz.

Što je u pozadini

No zanimljivo da je upravo Šapić, koji često napada Hrvate i Hrvatsku, sada odlučio beogradski javni prijevoz obojiti u boju po kojoj je dugo godina prepoznatljiv Zagreb i kakva se dosad nije viđala na beogradskim vozilima javnog prijevoza. U pozadini je, čini se, Šapićev obračun s nasljeđem komunizma koji traje već neko vrijeme. Šapićeva ideja da se iz Kuće cvijeća u Beogradu iskopa Josip Broz Tito koji je tamo pokopan i da to mjesto postane muzej srpske povijesti. 

U Zagrebu su početkom ove godine, prema odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića, uklonjene reklame s vozila javnog prijevoza, između ostalog i kako bi se dodatno naglasila prepoznatljiva plava boja. 

Sada će plava postati boja javnog prijevoza i Beograda, a razlika će biti tek u - nijansi plave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.