Video: Zbog uhićenja Karadžića Beograd pod opsadom policije, u Sarajevu euforija

NEKOLIKO pripadnika klerofašističke organizacije "Obraz" rano jutros je uhićeno na beogradskom Trgu Republike zbog nasilnog prosvjeda povodom uhićenja Radovana Karadžića.  Pedesetak pripadnika navedene skupine uzvikivalo je: "Radovane junače" te razne uvredljive parole, prenosi televizija B92.

Policija je blokirala prilaz  zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a tijekom noći pojačano je osiguranje i ispred hrvatskog i američkog veleposlanstva u Ulici Kneza Miloša u središtu Beograda. Osim navedenog incidenta, u Beogradu nije bilo nikakvih drugih izgreda povodom vijesti o uhićenju jednog od najtraženijih ratnih zločinaca s područja bivše države.

Radio B92 sinoć je javio da se Beograd nalazi u opsadnom stanju, jer se na centralnom trgu okupljaju Karadžićeve pristalice. Istovremeno je stigao veliki broj policajaca s kojima su se neki prosvjednici sukobili pa je bilo i uhićenja.

Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić izašao je iz zgrade Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u kojoj se zadržao oko pet minuta i razgovarao sa stražarima, ali na novinarska pitanja nije želio odgovarati, jer je, kako kaže, i sam sve informacije dobio iz medija.

Zgradu suda od sinoć osigurava veliki broj policajaca, a oko zgrade nalazi se i veći broj novinara, kojima nije dozvoljeno da stoje na strani ulice na kojoj se Sud nalazi već su se morali smjestiti preko puta. Ulicom prolaze brojni automobili iz kojih se čuju četničke pjesme, skupine mladića novinarima dobacuju razne provokacije, a situacija je u jednom trenutku bila na samom rubu incidenta, javlja B92.

Skupina građana ispred zgrade suda razvila je transparent s natpisom "Radovan junak srpski", a jednog od mladića koji su držali transparent policija je privela. Okupljeni građani nose i srpske zastave, a mnogi su obučeni u majice pokreta "Obraz".

Veći broj policajaca nalazi se i na beogradskom Trgu republike, a manja je skupina muškaraca privedena. Policijski nadzor pojačan je u većini dijelova glavnog grada Srbije, posebno ispred ambasada.

Sarajevo slavi

Tisuće ljudi, većinom mlađe dobi, izašlo je na ulice Sarajeva gdje je u tijeku veliko slavlje. Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine zavladala je prava euforija, skandira se "Ovo je Bosna" i čini se da će slavlje trajati do dugo u noć. "Nisam mogla vjerovati kad sam čula vijest, ovo je fantastično", oduševljeno je izjavila jedna djevojka za HRT. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da je danas veliki dan za međunarodnu pravdu koja se predugo čekala.

J.C.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.