VIDEO Znanstvenici napravili da koža postane prozirna. Koristili boju za hranu

Screenshot: National Science Foundation

Znanstvenici su uspjeli zaviriti u mozgove i tijela živih životinja nakon što su otkrili da obična prehrambena boja može napraviti kožu, mišiće i vezivna tkiva privremeno prozirnima. Kada su nanijeli boju na trbuh miša, mogli su kroz kožu jasno vidjeti jetru, crijeva i mokraćni mjehur, a kad su je stavili na tjeme glodavca, vidjeli su krvne žile u mozgu. 

Nakon što su isprali boju, tretirana koža se nakon nekog vremena vratila u normalu, odnosno prestala biti prozirna. Stručnjaci sa Sveučilišta Stanford smatraju da bi ovaj postupak mogao pomoći pri lociranju ozljeda, pronalaženju vena za vađenje krvi, praćenju problema s probavom i uočavanju tumora, piše The Guardian

Odgovor leži u lomu svjetlosti

"Liječnici bi, umjesto invazivne biopsije, putem ove metode mogli dijagnosticirati tumore jednostavnim pregledom", rekao je liječnik Guosong Hong. No, kako su znanstvenici to uspjeli napraviti? Odgovor leži u usklađivanju indeksa loma objekta, odnosno sposobnosti savijanja svjetlosti. 

Kada svjetlost prodre u biološko tkivo, većinom se rasprši jer unutarnje strukture, kao što su masne membrane i stanične jezgre, imaju različite indekse loma. Kako se svjetlost kreće od jednog indeksa loma do drugog, ona se savija, čineći tkivo neprozirnim. Zbog istog efekta dio olovke izgleda "polomljeno" ili savijeno ako je stavite u čašu vode. 

Liječnik Zihao Ou i njegovi kolege sa Stanforda su smatrali da neke boje mogu omogućiti određenim valnim duljinama svjetlosti lakši prolazak kroz kožu i druga tkiva. Boje koje se jako upiju mogu promijeniti indeks loma svjetlosti tkiva koje ih je apsorbiralo, zbog čega su znanstvenici mogli uskladiti lomove u različitim tkivima i suzbiti raspršenje svjetlosti. 

Žuto bojilo za hranu

Stručnjaci su u nizu eksperimenata uspjeli postići da pileća prsa postanu prozirna na crvenom svjetlu samo nekoliko minuta nakon što su ih uronili u otopinu tartrazina, žutog bojila za hranu. Tartrazin je često korišteno umjetno bojilo koje proizvodu daje žutu boju, označava se brojem E102. 

Stručnjaci su zatim namazali bojilo na donji dio trbuha miša, pri čemu su mogli vidjeti njegova crijeva i organe. U drugom pokusu su nanijeli boju na obrijanu glavu miša i uskoro mogli vidjeti krvne žile u mozgu životinje. 

"Obično smatramo da će tvari zbog dodavanja molekula boje postati manje prozirne. No, kada smo otopili tartrazin u neprozirnom materijalu poput mišića ili kože, koji inače raspršuje svjetlost - što smo više tartrazina dodavali, materijal je postajao prozirniji. Ali samo u crvenom dijelu svjetlosnog spektra", kazao je Hong. 

Postupak još nije testiran na ljudima te su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li siguran za korištenje; osobito ako se boja ubrizga ispod kože. 

Istraživanje naziva Achieving optical transparency in live animals with absorbing molecules objavljeno je u časopisu Science. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.