HRVATSKI TURIZAM

Ovo mjesto u Dalmaciji imalo je za vikend više turista nego lani u isto vrijeme

Foto: TZ Orebić

DOK posljednja dva mjeseca turističke brojke pokazuju veliki pad broja gostiju u odnosu na lani, Viganj na Pelješcu može se pohvaliti ne dobrim, nego odličnim rezultatima pa tako ovih dana ima više gostiju nego što ih je imao u istom razdoblju lani. Ovo malo surfersko mjesto od svega 300-tinjak stanovnika na krajnjem jugu Hrvatske posljednjih 10 dana bilježi izvanredne brojke.

"25. srpnja imali smo prijavljenih 1450 gostiju, a prošle godine smo na taj dan imali 1305, dakle 10 posto manje. Posljednjih 10 dana Viganj ima više gostiju nego lani", rekao je za Index Marko Galiot iz Turističke zajednice Orebić, pod čiju općinu spada i mjesto Viganj, inače poznati raj za surfere.

Izostali Britanci, prednjače Slovenci

A upravo je prvenstvo u wind surfingu održano prošlog vikenda privuklo dodatan broj gostiju. Među turistima koji su za odmor, i to aktivni, odabrali Viganj, prednjače Slovenci kojih je čak 40 posto, potom slijede Česi i Nijemci, a ove su im godine, zbog cjelokupne situacije, kaže Galiot, izostali Britanci.

"Viganj ima svoje stare goste, cijelo mjesto je zapravo jedna velika plaža plus ima dva kultna mjesta. Čiringito - restoran na plaži koji se ponudom ističe od klasičnih restorana te K2, koktel bar. Viganj ima svoje stare goste, tamo se nalaze dvije škole za surfere koje privlače veliki broj ljudi. Viganj ima i dva fitness centra na otvorenom, imaju i trgovinu surf opreme, a svake godine se ondje organiziraju i natjecanja u wind surfingu. Prošli tjedan se održavalo prvenstvo pa je i to dodatno privuklo Čehe", rekao je za Index Galiot.

Kaže kako su za promociju Vignja kao surferskog odredišta zaslužne udruge koje TZ podupire. Još je, kaže, jedan veliki plus kod Vignja, ove godine, a to su kampovi.

Galiot: Viganj je već sad dosegao 82 posto prošlogodišnjeg prometa

"Viganj ima dva velika kampa koja su skroz puna. Sad tijekom pandemije turisti najviše vole kampirati, tamo se osjećaju sigurno, na otvorenom su, imaju dosta mjesta za socijalno distanciranje", kazao nam je Galiot.

Inače, Viganj je malo mjesto koje ima svega tristotinjak stanovnika, a gosti su im pretežno aktivni rekreativni sportaši. Čak i kad nema vjetra za wind surfing, onda gosti idu planinariti, biciklirati, a ima i dosta paraglidera koji se spuštaju s brda iznad Vignja.

Galiot ističe da je Viganj već sad dosegao 82 posto prošlogodišnjeg prometa, što je, navodi, izvanredno.

"Gostiju nije bilo u travnju i svibnju kao inače, no počeli su dolaziti oko 10. lipnja, a najviše ih je posljednjih desetak dana", rekao nam je Galiot.

Usporedbe radi, općina Orebić ima slabije rezultate od Vignja i oni su sad na oko 50 posto prošlogodišnjeg prometa. Dva hotela na Orebiću ove se godine, kaže Galiot, nisu ni otvorila, a općenito i ostali hoteli i privatni smještaj u Orebiću rade slabije nego prijašnjih godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.