Vijeće Europe: Izbacili smo Rusiju

Foto: EPA

RUSIJA je izbačena iz Vijeća Europe nakon 26 godina članstva, a odluka odmah stupa na snagu, priopćila je danas ta organizacija za zaštitu ljudskih prava. Odbor ministara donio je tu odluku na posebnoj sjednici, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava u srijedu u francuskom Strasbourgu.

Rusija je jučer već objavila da se povlači iz Vijeća Europe. Parlamentarna skupština Vijeća Europe jednoglasno je izglasala isključenje Rusije jučer navečer. 

Rusija je postala članica Vijeća Europe 28. veljače 1996.

Uz službenu obavijest o povlačenju, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić u utorak je dobila informaciju od Ruske Federacije o njezinoj namjeri da odbaci Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Čelnici Vijeća Europe priopćenjem su još jednom osudili rusku invaziju na Ukrajinu. Izrazili su solidarnost s ruskim narodom koji i dalje pripada europskoj obitelji i dijeli njezine vrijednosti. Organizacija je dodala da će i dalje stajati uz Ukrajinu u borbi protiv agresora. 

Vijeće Europe nadzire poštivanje ljudskih prava u 46 zemalja članica i odvojeno je od Europske unije. Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Vijeće Europe već je suspendiralo sudjelovanje njezinih parlamentarca i diplomata u radu glavnih tijela, osim u Europskom sudu za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.