Vijeće sigurnosti UN-a zabrinuto za sigurnost mirovnih snaga u južnom Libanonu

Foto: EPA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazilo je ozbiljnu zabrinutost što se nekoliko položaja mirovnih snaga UN-a u južnom Libanonu našlo pod izravnom paljbom u sukobu izraelske vojske i militanata Hezbolaha. 

U priopćenju usvojenom konsenzusom, 15-člano Vijeće sigurnosti pozvalo je sve strane, ne imenujući ih, da poštuju sigurnost osoblja i objekata mirovne misije UN-a, poznate kao UNIFIL. "Mirovne snage UN-a i objekti UN-a nikad ne smiju biti meta napada", objavilo je Vijeće sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je punu provedbu rezolucije 1701 usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libanona i Izraela. Vijeće je navelo da je "prepoznalo potrebu za novim praktičnim mjerama za postizanje tog ishoda", ali nije otkrilo pojedinosti. 

20 napada na mirovnjake

Od početka izraelske kopnene operacije u Libanonu 1. listopada, položaji UNIFIL-a pogođeni su 20 puta, što uključuje izravnu paljbu i nedjeljni incident u kojemu su dva izraelska tenka probila vrata baze UNIFIL-a, priopćio je UN. "Petero pripadnika mirovnih snaga ozlijeđeno je tijekom ovih incidenata, uključujući jednog pripadnika mirovnih snaga koji je zadobio ranu od metka", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric novinarima u ponedjeljak.

Izrael već dva tjedna govori mirovnim snagama UN-a da se premjeste pet kilometara od takozvane plave linije koju je postavio UN, a koja razdvaja Libanon od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u nedjelju glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu: "Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL". 

Šef mirovnih snaga UN-a Jean-Pierre Lacroix rekao je u ponedjeljak novinarima da se snage UN-a neće maknuti i otkrio da će se danas sastati s izraelskim veleposlanikom pri UN-u Dannyjem Danonom. 

Nakon što je oslabio Hamas u Pojasu Gaze, Izrael je u drugoj polovici rujna premjestio ratnu frontu u Libanon. Najmanje 1315 ljudi ubijeno je diljem Libanona od 23. rujna, piše AFP na temelju službenih podataka. UN navodi da je raseljeno oko 700.000 osoba.

Misija UNIFIL-a je pružanje potpore 

Vijeće sigurnosti ovlastilo je UNIFIL, prema rezoluciji 1701, "da pomogne" osigurati libanonskim snagama da južni Libanon bude "slobodan od bilo kakvog naoružanog ljudstva, imovine i oružja osim onih libanonske vlade".

Lacroix je napomenuo da UNIFIL ima potpornu ulogu, dok je Danon rekao prošlog tjedna da libanonska vojska i UNIFIL nisu uspjeli uspostaviti kontrolu nad područjem. 

Tvrdio je da Izrael djeluje kako bi proveo rezoluciju 1701. "Naši vojnici su sad na terenu, duž granice u Libanonu, razotkrivaju i demontiraju infrastrukturu Hezbolaha", rekao je izraelski veleposlanik Vijeću sigurnosti.  "UNIFIL ne može spriječiti neprijateljstva", rekao je jučer ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja. "UNIFIL je ugrožen, a jedna država otvoreno prijeti njegovom osoblju, što je nedopustivo", dodao je. 

Podrška mirovnjacima

Bilo kakvu promjenu mandata UNIFIL-a moralo bi odobriti Vijeće sigurnosti UN-a, a diplomati su rekli da se trenutačno ne vode razgovori o tome.

Izraelski napadi na mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) krše međunarodno pravo i moraju odmah prestati, objavile su jučer Italija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka. 

Četiri države su u zajedničkom priopćenju naglasile "ključnu stabilizirajuću ulogu" UNIFIL-a na jugu Libanona i dodale da Izrael i druge strane moraju u svakom trenutku osigurati sigurnost mirovnjaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.