VIKEND PROGNOZA Temperature padaju za 10°C, bit će i snijega, HAC izdao upozorenje

Foto: Index/FaH

NAKON nekoliko dana južine, već sutra nam stiže velika promjena koja donosi zimu. Kako javlja HRT, sutrašnje poslijepodne će biti hladnije nego danas i za 10 °C na nekim mjestima.

Na istoku 10 do 15°C niža temperatura nego danas

Tako će u subotu ujutro na istoku zemlje padati kiša i susnježica koji će tijekom dana prerasti u snijeg koji će stvoriti tanji snježni pokrivač. Očekuje se kako će se u višim predjelima stvoriti oko 15 cm snježnog pokrivača. Što se tiče temperatura, na istoku zemlje sutra se očekuje od 10 do 15 °C niža temperatura nego danas, dok će dojam hladnoće pojačavati umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj najveći dio snijega će pasti u prijepodnevnim satima. Stvorit će se tanji snježni pokrivač, a potom će u poslijepodnevnim satima prevladavati oblačno vrijeme bez padalina. Na krajnjem sjeverozapadu moguće je i razilaženje naoblake, dok će temperature biti između 0 i 4 °C. Očekuje se slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U Gorskom kotaru i Lici sutra se očekuje povremeni snijeg koji će stvoriti snježni pokrivač veći od 15 cm, a u nekim predjelima veći i od 25 cm. Snijeg će padati popraćen jakim i vrlo jakim vjetrom, što će dovesti i do snježnih zapuha. Snijega pomiješanog s kišom bit će i na sjevernom Jadranu, a bit će popraćen jakom i olujnom burom, posebice podno Velebita te u Istri. Očekuje se kako će poslijepodne biti sve manje oborina te kako će doći do razvedravanja.

Obilna kiša na jugu zemlje


Sutra će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavati umjereno i pretežno oblačno vrijeme. Bit će vjetrovito, a mjestimično su moguće i oborine, s povremenim i izraženijim pljuskovima. Sa zahladnjenjem je moguća susnježica i snijeg u višim predjelima i u unutrašnjosti. Ipak, s okretanjem jakog i vrlo jakog južnog vjetra i juga na buru moguć je i duž obale.

Sam jug Hrvatske očekuje oblačno, kišovito i vrlo vjetrovito vrijeme. Kiša će biti mjestimice obilna. Očekuje se vrlo jak na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar koji će poslijepodne okretati na sjeverozapadnjak i buru. Navečer se očekuje zahlađenje koje može donijeti i prolazni snijeg, posebice u Konavlima, nakon čega će doći do razvedravanja.

Nedjelja donosi predah od oborina

U nedjelju se očekuje predah od oborina koji neće dugo trajati. Tako će već do večeri uz jačanje juga i jugozapadnjaka na sjevernom Jadranu stići novo naoblačenje s kišom. Ujutro je moguć mraz, a hladno će biti i tijekom dana, dok se od ponedjeljka očekuje zatopljenje.

Nedjelja će i na kopnu biti suha, a jutro vrlo hladno. Poslijepodne se očekuje naoblačenje koje će stići sa zapada, a navečer i u noći na ponedjeljak mjestimično su moguće oborine, ponajprije u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, javlja HRT.

Žuti Meteoalarm upozorava na oborine i snježni pokrivač

Za sutra je za cijelu zemlju aktiviran žuti Meteoalarm, osim za područje Istre na kojemu je aktiviran narančasti Meteoalarm.


Za područje istočne Hrvatske i za središnji dio zemlje na snazi je žuti Meteoalarm, zbog stvaranja snježnog pokrivača koji bi na istoku zemlje trebao biti do 5 cm, a u središnjoj Hrvatskoj od 5 do 10 cm.

Za područje Like i Gorskog kotara također je na snazi žuti Meteoalarm koji predviđa od 11 do 30 cm snijega. Na središnjem Jadranu izdano je žuto upozorenje zbog mogućnosti stvaranja snježnog pokrivača od 5 centimetara, ali je zato za sam jug zemlje izdano žuto upozorenje zbog tri razloga.

Najprije, predviđa se jako i olujno jugo s najjačim udarima vjetra do 65 km/h, potom se očekuju izraženi pljuskovi koji će biti popraćeni grmljavinom, a za kraj su predviđene velike oborine s preko 40 mm padalina po metru kvadratnom.

Za područje Istre izdan je narančasti Meteoalarm i to zbog jake i olujne bure s mjestimičnim orkanskim udarima. Najjači udari vjetra bit će preko 120 km/h.

HAC upozorava na vremenske uvjete, podsjećaju da je zimska oprema obvezna

Zbog prognoze koja najavljuje mogućnost  jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama, upozorenje za vozače izdao je i HAC.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


"Prema prognozi DHMZ-a  obilniji snijeg tijekom vikenda očekuje se u Gorskom kotaru i Lici uz mogućnost  jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama. Obzirom na vremenske prilike te najavu snijega,  zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te  apeliramo na  vozače  da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na  put bez zimske opreme.

Zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama autocesta bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.


Vožnja u zimskim uvjetima – savjeti za sigurnu vožnju:

- Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti i ograničenjima
- Nemojte pretjecati ralice,  ukoliko se vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i Vašeg vozila.
- Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas
- Izbjegavajte naglo kočenje
- Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
- Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas.
- Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.
- Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata.
- Provjerite vremenske uvjete i stanje na cesti prije kretanja na put. Tijekom putovanja, uvijek se informirajte putem radija (informacije o stanju u prometu) o trenutačnoj situaciji na cesti", poručuju iz HAC-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.