Vinko Budiša iz zatvora pušten na godišnji odmor

UBOJICA 19-godišnjeg Milenka Đekića, koji je prije samo 10 mjeseci smješten u zatvor, nakon dugog izbjegavanja i bijega, te je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, jučer je mirno šetao splitskim ulicama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vinko Budiša zvani Mrki, tri je puta tražio odgodu odsluženja zatvorske kazne, što mu je dva puta i odobreno uz nalaz psihijatra da je "depresivan, plačljiv i razdražljiv". Kada je na vlastiti zahtjev pušten iz bolnice Sv. Ivan u Zagrebu, u kojoj se liječio zbog psihičkih problema, a nije se javio u Kazneni zavod Remetinac, za njim je raspisana tjeralica na temelju koje je uhićen i sproveden 10 godina nakon počinjenja ubojstva. U zatvor je smješten prije 10 mjeseci, kada je uhićen na graničnom prijelazu Bregana, prema tjeralici splitskog suda, izdanoj u lipnju 2006. godine.
 
Bivši šef Specijalne policije, 19-godišnjeg Milenka Đekića je ubio u splitskom klubu Palladium 1996. godine. Budiša, koji je tada bio pripadnik Specijalne policije PU splitsko-dalmatinske, u Palladiumu se posvađao s braćom Đekić. Nakon toga je Budiša izvadio pištolj i ispalio hitac u zatiljak Milenka Đekića, od čega je Đekić nedugo zatim preminuo.

Budiša se u početku branio kako je "pištolj sam opalio", no balističko vještačenje je pokazalo da laže. No, onda je pištolj, kao glavni materijalni dokaz, nestao iz prostorije splitskog suda.

Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, rekao je kako je Budiša "u prekidu odsluženja kazne", od 27. srpnja do 28. kolovoza, po odluci županijskog suca u Gospiću Branka Milanovića, no nije naveo razlog Budišinog puštanja na godišnji odmor.

I.M.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.