Visa i Mastercard produljuju ograničenje naknada za strance u EU

Ilustracija: Shutterstock

Visa i Mastercard produljit će ograničenja naknada za kartična plaćanja stranih državljana u Europskoj uniji za još pet godina, do 2029. godine, objavila je Europska komisija.

Kako bi izbjegli novčane kazne za kršenje propisa EU-a o tržišnom natjecanju, Visa i Mastercard pristali su 2019. ograničiti naknade za plaćanja stranih državljana debitnim karticama u trgovinama u EU na 0,2 posto. Ograničili su i naknade na plaćanja kreditnim karticama, na 0,3 posto.

Limit uveden nakon istrage 1997.

Limit je uveden nakon istrage Europske komisije, na temelju pritužbe udruge trgovaca EuroCommerce iz 1997. godine, i trebao je biti na snazi do kraja ove godine.

Bruxelles je u petak objavio da su kartičarski divovi predložili da se produlji za još pet godina. 

„Međuregionalne naknade za transakcije debitnim i kreditnim karticama u tim mrežama bit će ograničene i idućih pet godina, do studenog 2029. godine”, priopćili su.

Ako ograničenja naknada ne budu primjerena, Komisija prijeti istragom

„Naknade za plaćanja debitnim karticama u fizičkim trgovinama bit će i dalje ograničene na 0,2 posto, a za plaćanja kreditnim karticama na 0,3 posto. U online transakcijama bit će i dalje ograničene na 1,15 posto u plaćanjima debitnim karticama i na 1,5 posto u plaćanjima kreditnim karticama", stoji u priopćenju.

Visa i Mastercard određuju i naplaćuju naknade za 'peglanje' kartica trgovcima koji ih prihvaćaju. Kartična plaćanja generiraju prihod bankama i drugim izdavateljima, napominje Reuters.

Komisija je ujedno upozorila da će otvoriti istragu ako utvrdi da ograničenja naknada više nisu primjerena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.