Vlada više troši na nove mobitele nego na sve znanstvene projekte u 2018. godini

Foto: FaH

IZVRSTAN primjer koliko je hrvatskoj vladi znanost nevažna dao je filozof Pavel Gregorić koji  je nedavno dao otkaz na Hrvatskim studijima i priključio se istraživačkoj grupi na sveučilištu Göteborg u Švedskoj.

>> Preko 10 tisuća zaposlenih u državnoj upravi dobiva nove mobitele, cijena 65 milijuna kuna


Hrvatska vlada potrošit će više za nabavu mobitela nego na istraživačke projekte u 2018. godini. "Nabavka mobitela za 2018. godinu (Vlada RH): 65.000.000 kn. Ukupni budžet za znanstveno-istraživačke projekte u 2018. (Hrvatska zaklada za znanost): 60.000.000 kn", objavio je Gregorić na Twitteru.

Vlahoviček: Ne ulažu u budućnost, nego rješavaju trivijalne stvari

Hrvatska vlada s ukupnim izdvajanjima za znanost od 0,79 posto BDP-a na začelju je Europe. No za komentar ove konkretne brojke budžeta za istraživačke projekte koja je manja od budžeta za mobitele državnih dužnosnika,  zamolili smo Kristiana Vlahovičeka, molekularnog biologa, profesora na zagrebačkom PMF-u i Indexova kolumnista.

"To je jako lijepa usporedba. Vide se prioriteti naše vlade koja daje 65 milijuna kuna za mobitele a 60 milijuna za istraživačke projekte. Teško je opisati koliko je to kratkovidno razmišljanje. Pokazuju da ne ulažu u svoju budućnost ni u budućnost svoje djece. Pokazuju nedostatak sluha, vizije, racionalnog razmišljanja. Rješavaju se neke trivijalne stvari koje na duge staze nisu bitne", komentirao je Vlahoviček za Index.

Kada tih 60 milijuna kuna usporedimo s Europom, to je iznos koji dobivaju pojedine istraživačke grupe, a ne institucije ili odjeli. "A kod nas se to dobiva na godišnjoj razini i to svi istraživački projekti. Teško je povećati taj iznos kad postoje nasušna potreba za mobitelima", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.