Schmidt: Nedopustivo je da su u udžbenicima u BiH slike Mladića i Alije Izetbegovića

Foto: EPA

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za televziju FACE kazao je da će napraviti sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je u istu rečenicu stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, prenosi Klix.ba.

Schmidt je govorio o različitim nastavnim programima u dva BiH entiteta te je kazao da ne voli vidjeti dvije škole pod jednim krovom, već da je moguća samo jedna škola pod jednim krovom.

Rekao je da bi trebalo zajedno sjesti i napraviti zajednički kurikulum te da je u suprotnom to izdaja mladih generacija.

"Neprihvatljivo je da (u udžbenicima, nap. a.) vidimo fotografije Ratka Mladića i Alije Izetbegovića. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke", rekao je Schmidt.

Burne reakcije

Izjave je izazvala burne reakcije u BiH, pogotovo među Bošnjacima, a reagirala je i SDA, stranka čiji je dio bio pokojni Izetbegović.

"Izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta da su podjednak problem fotografije u udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića je skandalozna. Nedopustivo je ova dva imena spomenuti u istoj rečenici i izjednačavati u bilo kojem kontekstu", poručili su iz SDA.

Podsjetili su da je Ratko Mladić ratni zločinac pravomoćno osuđen na doživotni zatvor pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge teške oblike ratnih zločina i zauvijek će ostati tako upamćen. "S druge strane, Alija Izetbegović je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koja se branila od agresije, vrhovni komandant njene časne armije i lider koji je i u najtežim ratnim vremenima insistirao na poštivanju međunarodnih konvencija, zaštiti civilnog stanovništva, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti", objavili su iz SDA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.