Vlada napala Milanovića, objavili dokument koji mu je slao Anušić

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vlada nastavlja obračun s predsjednikom Zoranom Milanovićem zbog njegove odluke da pripadnici Hrvatske vojske ne sudjeluju u misiji za Ukrajinu.

Optužili Milanovića da je nedosljedan i da laže

Iz vlade su poslali priopćenje u kojem navode da je Milanović "po običaju nedosljedan i neiskren" te da je bio na summitu u Washingtonu gdje je usvojio tekst o osnivanju NATO-ovoj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU), a da sada sprječava odlazak 5 hrvatskih časnika u zapovjedništvo NSATU-a u Njemačkoj.

Objavili su u cijelosti Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NSATU-u, koju je potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić uputio predsjedniku Zoranu Milanoviću na davanje suglasnosti, koju je predsjednik na kraju uskratio.

"To je nužno kako bismo u cijelosti otklonili potpuno neistinite i zlonamjerne interpretacije o tome da je namjera sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti, 'slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu' ili 'uvlačenje Hrvatske u sukob s Rusijom', što su laži kojima Zoran Milanović kontinuirano, već godinama, zastrašuje javnost. Prije svega, važno je napomenuti da je Ministarstvo obrane u odluci već unaprijed predvidjelo da pripadnici OSRH ne mogu biti raspoređeni izvan teritorija država članica NATO-a, niti angažirani na teritoriju Ukrajine", poručili su iz vlade. 

"Časnici bi išli u Njemačku, a ne u Ukrajinu"

Dodaju da bi "sudjelovanjem u aktivnostima NSATU-a sveukupno do 5 hrvatskih časnika, u razdoblju od 2024., 2025. i 2026., otišlo u Wiesbaden, koji se nalazi u Njemačkoj, a ne u Ukrajini" te da je Milanović jedino "spriječio" pridruživanje 5 ili manje hrvatskih časnika zapovjedništvu NSATU-a u Njemačkoj.

Navode da bi njihova uloga tamo bila primarno logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu.

Kažu da Milanović, osim što "postupa nedosljedno i neiskreno, ujedno šteti hrvatskim nacionalnim interesima, jednako i kad je nazivao izdajnikom svakog onog koji glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO, da bi potom podržao njihovu kandidaturu".

"Jasno je da Hrvatskoj ne prijeti nikakvo uvlačenje u rat. Upravo je Milanović taj koji ovakvim potezima nepotrebno izlaže i dodatno izolira Hrvatsku na međunarodnoj sceni, rušeći njezin kredibilitet kao saveznice NATO-a. Time što pomažemo Ukrajini, koja brani svoju slobodu i zajedničke demokratske vrijednosti cijele Europe, ne ugrožavamo poziciju Hrvatske, već naprotiv, postupamo odgovorno i u skladu s našim nacionalnim interesima", kažu iz vlade.

Dodaju:

"Čvrsto integrirana u okviru NATO-a, Europske unije, europodručja i Schengena, Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna država, već je dosljedna u poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije, koja je prouzročila ubijanje civila i razaranje ključne infrastrukture u Ukrajini. Za razliku od politike Vlade, Milanović služi kao instrument za provođenje ruske propagande i slabi Hrvatsku poziciju kao saveznice u NATO-u."

Dokument koji je Anušić poslao Milanoviću

Anušićev dokument koji je poslao Milanoviću, a koji je vlada u cijelosti objavila, možete pročitati u nastavku članka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.