Vlada o prodaji Sberbankovih 43% Fortenove: Nemamo službenih saznanja o tome

Foto: Patrik Macek/Pixsell

U SRIJEDU navečer odjeknula je vijest da je 43.4 posto udjela u Fortenova grupi, koje je dosad držao Sberbank, prodano ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju. 

Prodaju svog udjela u Fortenovi objavio je Sberbank, a priopćenje su poslali i iz agencije za odnose s javnošću Millenium promocije.

"Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43.4 posto udjela koje je u Fortenova grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju", poručili su povodom zaključenja te transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

Iz Fortenove su poručili da nemaju saznanja o transakciji.

"Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija", odgovorili su iz Fortenova grupe.

Vlada: Nemamo saznanja o tome"

Sve je danas za N1 komentirala i vlada.

"Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo komentirati jer o njoj nemamo nikakvih službenih saznanja, niti je u tome Vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi.

Podsjećamo da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade.

Poznata je činjenica da je Sberbank i ranije već najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove.

Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti. No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji koju su mediji objavili sinoć u večernjim satima", rekli su iz vlade za N1.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.