Voda u njemačkoj vojnoj bazi je sigurna za piće nakon istrage o mogućoj sabotaži

Foto: EPA

Testiranje je pokazalo da voda iz slavine u njemačkoj vojnoj bazi u Kölnu nije bila kontaminirana, rekao je danas glasnogovornik vojske, dva dana kon što su vlasti kratko zatvorile bazu radi istrage moguće sabotaže.

Vlasti su rekle vojnicima da ne piju vodu nakon što je čuvar u srijedu otkrio rupu u ogradi blizu postrojenja za vodu u vojnoj bazi Köln-Wahn.

Moguća sabotaža

"Rezultati testiranja pokazali su da sigurnosni prag prema pravilima o pitkoj vodi u Njemačkoj nije prekoračen", priopćilo je teritorijalno zapovjedništvo. "Voda se ponovno može konzumirati."

Njemački dužnosnici rekli su da nisu opazili nikakve provalnike kad su u srijedu pretraživali lokaciju i da nema nikakvih naznaka tko je, ako je uopće itko, sumnjivac. Vojnici su isti dan pušteni natrag u bazu, no morali su se suzdržati od konzumacije vode iz slavine do danas dok nisu stigli rezultati testiranja.

Baza blizu zračne luke u Kölnu udomljava 4300 vojnika i 1200 civilnih zaposlenika. Tu je i flota vojnih zrakoplova kojima putuju njemački kancelar Olaf Scholz i njegovi ministri.

NATO je u prošlosti upozoravao na kampanju neprijateljskih aktivnosti koje poduzima Rusija, uključujući sabotaže i kibernetičke napade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.