Vodeni val sutra stiže u Hrvatsku: "Očekuje se izlijevanje Drave na šetnicu"

Foto: PIXSELL/Davor Javorovic

Dunav koji sada prijeti jugu Mađarske sutra stiže u Hrvatsku.

Vodostaj je kod Batine dosegnuo 7 metara. Pripremne radnje za vodeni val traju od prošloga tjedna, a otkako su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava na terenu se dežura 24 sata.

Pod vodom su vikend-naselja uz Dunav. No danima se radi kako bi se spriječile posljedice. Veliku vodu čekaju i Vukovarci.

Ni stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije ne očekuju veće probleme. Ipak, treba biti na oprezu, isticali su ovih dana. U pripravnosti su vojska, vatrogasci, policija. 

Dunav u Batini raste, održana sjednica stožera civilne zaštite

Vrhunac vodenog vala na Dunavu sutra bi trebao stići u Hrvatsku. Dunav je u Batini premašio 7 metara i na snazi su izvanredne mjere. Iako problema ima u Zelenom Otoku i Batini, koji su smješteni na nebranjenom području i odsječeni su, iz Hrvatskih voda poručuju da je situacija pod kontrolom jer su ojačani svi nasipi i kritične točke. Prema prognozama, vodostaj Dunava ne bi trebao premašiti razine iz 2013., kada je dosegnuo 776 centimetara.

Dunav "smije" rasti još metar i pol

U 16 sati vodostaj Dunava bio je 704 cm, javio je HRT-ov novinar iz Batine gdje je održana Sjednica stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

"Dunav se uistinu proširio skroz do nasipa koji dijeli rijeku od kuća. Impresivan je i zastrašujuć. Stanovnici Batine zahvalni su zbog svih kanala i retencija koje mogu primiti velike količine vode. Oko 300 ljudi dežura na terenu cijelim tokom Dunava. Službe poručuju kako vodostaj može porasti još metar i pol, a da bi nasipi to podnijeli", javio je HRT-ov novinar Marin Ćurić.

Upozorenje za stanovnike Osijeka

"Pumpa je prestala s radom, a isključuje se i javna rasvjeta na lijevoj obali Drave. Osječane se upozorava se da ne prelaze tamo bez neke prijeke potrebe, osim ako tamo ne žive", naveo je novinar Ćurić.

"Vodeni val je pred Mohačem. Ostvarilo se predviđanje da će vodeni val malo usporiti, transformirati se, s obzirom na to da je u svom nastanku bio jako strm jer je dolazio na prazno korito i veliku sušu, tako da on pomalo gubi snagu kako ide nizvodno. Mi ga očekujemo na nekih 725 plus-minus 10 centimetara, moguće je da bude i nešto niže", rekao je Željko Kovačević, rukovoditelj obrane od poplava sektora B, Hrvatske vode.

Kopački rit taj će val dodatno razvući i ublažiti ga. "Naše procjene za nizvodne vodomjerne postaje u Aljmašu, Vukovaru i Iloku dodatno su ublažene", dodao je.

Otkako su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava na terenu su dežurstva 24 sata dnevno i obilaze se nasipi.

"Situacija je pod kontrolom. Nemamo nikakvih intervencija, imamo nekih procjeđivanja, koja su uobičajena. Nismo ništa prepuštali slučaju", rekao je Kovačević.

"Mi smo se spremali na visoki val Drave, Mure i Dunava. To se, srećom, nije ostvarilo. Imamo sad protoke na Dunavu 7200 metara kubnih u sekundi. To su izuzetno ogromni protoci. Za neke više i ekstremnije vodostaje to bi bili protoci i više od 8000 metara kubnih u sekundi. Kako budemo išli nizvodno, tako će biti sve lakše i lakše", zaključio je.

Očekuje se izlijevanje Drave na šetnicu

U Osijeku je održana sjednica Stožera Civilne zaštite na kojoj je potvrđeno da je sve spremno za vrhunac vodenoga vala. On će, na sreću, biti niži nego što se očekivalo, ali sve su službe na oprezu. Uz rast Dunava lagano raste i vodostaj Drave u Osijeku, gdje su od sinoć proglašene redovite mjere obrane od poplava.

Očekuje se da će se izliti iz korita na šetnicu na lijevoj obali koja vodi prema zoološkom vrtu. Tamo će se, kao i na pješačkom mostu, ugasiti javna rasvjeta. Ipak, ne očekuje se kritičan vodostaj Drave pa bi Osijek trebao proći bez većih problema i posljedica.

"Ipak ništa se ne smije prepustiti slučaju. I nadalje to su vrlo ozbiljni vodostaji iznad plus 700 centimetara, tako će sve snage biti u ukupnoj pripravnosti, danonoćno dežurstvo a naravno u koordinaciji sa Stožerom Osječko-baranjske županije i Vukovarsko srijemske županije i imati na raspolaganju sve druge snage i naravno uz stalnu pričuvu i spremnost pripadnika Hrvatske vojske za intervenciju", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Važnu ulogu u obrani od poplava imaju retencije 

Važnu ulogu u obrani od poplava imaju retencije - velika prirodna ili izgrađena poplavna područja na koja se, u slučaju velikih vodostaja, pušta voda iz nabujalih rijeka. U Hrvatskoj je 60-ak retencija u koje stane oko 2 milijarde kubnih metara vode. Naše najveće prirodne retencije - Lonjsko polje i Kopački rit - zaštićena su područja. 

"Polako se približavamo razini od +700 centimetara, to je pola metra više od razina za uvođenje obveznih mjera obrane od poplava. One su uvedene u nedjelju oko podneva. Trenutačno se vrh vodenog vala nalazi manje od 50 kilometara uzvodno od Hrvatske. Sutra se očekuje vrhunac vodenog vala na ulaznom profilu Batina, na malo višim razinama od +700 centimetara. On može rasti još 10-15 centimetara u odnosu na ove mjere", rekao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda u emisiji Studio 4.

"Stagnacija se očekuje 12-20 sati i onda će početi opadanje. Dobro je što je u Budimpešti vodostaj u tri dana opao za gotovo dva metra", dodao je Novosel.

"Svi smo odahnuli u srijedu kad je vrhunac u Bratislavi, 450 kilometara uzvodno od Hrvatske, dosegnuo razinu pola metra nižu nego što je to bilo 2013. godine. Moglo se očekivati da će biti na istoj razini u Hrvatskoj", rekao je Novosel.

"Ne čine samo nasipi sustav obrane od poplava"

Dio vode iz Dunava izlijeva se u Kopački rit, jednu od naših najvećih prirodnih retencija. 

"Ne čine samo nasipi sustav obrane od poplava. Oni su najbitniji dio sustava i imamo više od 4 tisuće kilometara nasipa u Hrvatskoj, ali tu su spojni i lateralni kanali, ustave, a važan dio sustava obrane od poplava su i prirodne retencije. Prvenstveno tu mislim na Lonjsko i Mokro polje te Kopački rit.

Retencije su prirodna područja u koja se upuštaju velike količine poplavnih voda i onda se ispuštaju natrag u vodotoke, u Savu i Dunav, kada vodostaji nizvodno poprime niže vrijednosti, neškodljive za građanstvo i njihovu imovinu", objasnio je Novosel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.