Karlovcu ozbiljno prijete poplave, moguće zatvaranje cesta. "Dežuramo cijelu noć"

Foto: Screenshot RTL

Zbog kiše koja i dalje pada može se očekivati daljnji porast vodostaja Kupe u noći na petak te uvođenje izvanrednih mjera od poplava kod Karlovca zbog Kupe te na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministrica Marija Vučković.

"Što se tiče Save u tijeku je upuštanje u našu prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode, rekla je za Dnevnik HRT-a ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

Naglasila je da se izvanredne mjere uvode, pripremne radnje su obavljene pa je sustav spreman za obranu.

Upozorila je da postoji rizik kod dijela prigradskih naselja grada Karlovca te plavljenja dijela šetnica Hrvatske Kostajnice. Uvedeni su mehanizmi, poput montažnih barijera koji su bili u testnoj fazi u ožujku te čine sve što je moguće, istaknula je Vučković.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da su Hrvatske vode uspostavile izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja rijeke Jazmak, gdje je zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.

Ugrožen Karlovac

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik Nove TV da će stalne oborine dovesti do sekundarnog vodenog vala rijeka Kupe i Save. U gornjem toku Kupe uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava, a u okolici Gospića izlili su se manji bujični vodotoci.

U petak se očekuje da će razina vodostaja na području Karlovca biti na razini iznad 800 centimetara što su, ističe Novosel, vrlo rijetki te visoki vodostaji. Upozorio je da bi mogli biti ugroženi objekti koji se nalaze najniže uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca.

Večeras u Karlovcu održan sastanak Stožera civilne zaštite. U kritičnim dijelovima grada već su na snazi mjere obrane od poplava.

"Radi se o rijeci Kupi. Mrežničko-koranski dio je obranjen. Svi stanovnici uz lijevu obalu Kupe jako dobro znaju što je to kad Kupa dođe na 800 centimetara i više. Postoji vjerojatnost, ako ti centimetri budu išli puno iznad 800, da voda neće samo doći do dvorišta, nego i do ulaza u obiteljske kuće", rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić za RTL

Osvrnuo se veliku betonsku barijeru koja je postavljena na jednom dijelu grada. "Taj sustav još nije u potpunosti postavljen. Sam po sebi u jednom dijelu može umanjiti udar, ali ako voda bude puno rasla, neće puno pomoći. Cijeli sustav od 12 kilometara nije uspostavljen", govori Mandić.

Dežura se cijelu noć

"Ono što je bitno za naše stanovnike tog dijela grada, odnosno naših mjesnih odbora, oni znaju - nakon 650 centimetara dolazi do zatvaranja cesta. To će se vjerojatno dogoditi tijekom noći. Bitno je da to prate jer ujutro će im vjerojatno biti otežano prometovanje. Podijelili smo dio vreća koji može pomoći do određene visine. Povjerenici Civilne zaštite su na terenu, naše službe su na terenu, Hrvatske vode rade svoj dio. Vjerujem da ćemo ujutro biti pametniji", nastavlja Mandić.

Gradonačelnik je detektirao koje bi se ceste mogle zatvoriti. "Koritinja. Zna se da na 650 Kupa već dolazi do ceste i njima će biti otežano prometovanje. Naravno i druge, uz Selce, Gradac. To naši stanovnici znaju."

"Cijelu noć smo dežurni. Očekujemo da ćemo ujutro točno znati hoće li to ići jako iznad 800 ili ostati tu negdje", zaključuje Mandić.

U Zagrebu se sutra očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava

Na području Zagreba u petak se očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava zbog formiranja vodenog vala rijeke Save u Sloveniji.

Pogledajte i kako je danas Sava izgledala u Zagrebu gdje se izlila iz svog korita.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.