Hoće li i Hrvatsku pogoditi velike poplave? "U utorak očekujemo klimaks vodostaja"

Screenshot: HRT

Usred poplava u Srednjoj Europi čija se najgora izdanja tek očekuju, rastu i vodostaji hrvatskih rijeka, a kiša ne prestaje.

Rijeke zasad ne prijete izlijevanjem, no službe su u stanju pripravnosti, a vodostaji se prate iz sata u sat. 

HRT javlja kako je rijeka Mura kod Murskog Središća sinoć dosegla 302 centimetra. Od tog trenutka i tijekom cijelog dana ona je zapravo u opadanju i kretala se od 250 do 260 centimetara. U ovom trenutku je na 246 centimetara.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je kako je Mura vrlo nepredvidljiva.

"Mi smo u kontaktu s Hrvatskim vodama, znamo što treba činiti. Ja sam u kontaktu s civilnim zaštitom, znači neke pripreme smo napravili. Stalno pratimo situaciju, nadamo se najboljem, ali ono što je najvažnije je biti spreman. Mi smo do sada uspijevali u tome, imamo iskustva i siguran sam da ćemo i ovaj put, ako dođe do nečega biti spremni i sve napraviti dobro. Imamo jednu ulicu - Murska, koja je najniža, tamo moramo napraviti neke radnje s vrećama, s nekim malim nasipima provizornima, tako da znamo što treba. Ako dođe do bilo čega, mi ćemo to napraviti sigurno na vrijeme", rekao je Srpak. 

Porast Mure i Drave očekuje se početkom idućeg tjedna.

"U utorak očekujemo klimaks vodostaja"

Srpak kaže kako se u utorak očekuje klimaks vodostaja. "Ako bude preko 400, onda smo već totalno u poslu jer na 450 moramo zatvoriti zapornicu, onda je to već jedna ozbiljna stvar i tu ne smije biti grešaka. Inače se može dogoditi da nam zapliva centar grada. Prošle godine je ovdje bilo metar vode, ali je centar ostao suh, ali ta Murska ulica je problem. Tamo sad s Hrvatskim vodama radimo jedan projekt da zatvorimo tu ulicu, da odrežemo od rijeke Mure i to će biti onda u redu", zaključio je.

Rijeka Mura zasad ne prijeti izlijevanjem. U Murskom Središću dosegnula je 263 centimetra. "Predviđa se samo vodostaj do uvođenja pripremnih mjera za obranu od poplave, a ona se uvodi na 330 centimetara. Tako da za sada nemamo nikakvih bojazni niti straha. Mi smo pripremljeni normalno s našim vatrogascima, hrvatskim vodama, HGSS-om, svi su oni obaviješteni", istaknuo je načelnik općine Sveti Martin na Muri Martin Srša.

Sava u Zagrebu se povukla

Generalni je zaključak da ako se ponove vodostaji od prošle godine, da će sve proći u najboljem redu.

"Možemo generalno reći što se tiče sliva i na prostoru Varaždinske županije i Međimurske i Koprivničke županije da je naš mali sliv pod kontrolom i da smo tu praktički svugdje ispod razina proglašenja pripremnog stanja vodostaja", rekao je direktor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo.

Sava se u Zagrebu povukla u svoje korito. "Kako je jučer vrlo brzo narasla nakon samo par sati, skoro pet metara, isto tako je vrlo brzo i pala i to za dva metra. Pratimo situaciju i spremni smo. Očekujemo metar do metar i pol niže vodostaje rijeke Mure nego što je to bilo prošle godine u kolovozu. Ako smo prošle godine uspješno savladali, tako ćemo i ove", istaknuo je zamjenik voditelja glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Tomislav Novosel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.