Vojnik, bolničar, vatrogasac... Tko su muškarci koji su silovali Gisele Pelicot

Foto: Profimedia, EPA, X

Ukupno 51 muškarcu se sudi zbog napada na Gisele Pelicot. Vrbovao ih je njezin tadašnji suprug Dominique Pelicot. Tih 50 muškaraca optuženih za silovanje i napad zajedno s Dominiqueom imaju 26 do 74 godine. Među njima su medicinski tehničar, novinar, upravitelj zatvora, lokalni vijećnik, vojnik, vozači kamiona i radnici na farmi. Prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

Većina je živjela u jugoistočnoj Francuskoj u krugu od 60 km oko sela Mazan, gdje su živjeli Pelicoti. Neki su priznali silovanje, ali su rekli da nisu krenuli s tom namjerom te su se na sudu ispričali Gisele Pelicot (72). Drugi su odbacili optužbe za silovanje, rekavši kako su vjerovali da sudjeluju u igri bračnog para.

Gisele Pelicot je pod sedativima silovao njezin bivši suprug Dominique Pelicot (71), koji je drobio tablete za spavanje i lijekove protiv anksioznosti u njezinu hranu i piće te pozivao muškarce da je siluju od 2011. do 2020. godine. Pelicot je priznao optužbe.

Postupak se vodi pred sudskim vijećem u gradu Avignonu i traje do prosinca. Gisele Pelicot odrekla se prava na anonimnost kako bi suđenje bilo javno, rekavši: "Sramota mora promijeniti stranu." The Guardian detaljno iznositi profile i svjedočenja optuženika.

Cyrille D. (54)

Cyrille je mesar optužen za silovanje Gisele u njezinom domu u rujnu 2019. Cyrilleova partnerica, majka njegove djece, u to je vrijeme bila na odmoru. Rekao je da je bio seksualno frustriran u svojoj vezi te je otišao u online chatroom kako bi pronašao utjehu. Odrastao je s ocem alkoholičarem. Na sudu je Cyrille priznao silovanje, rekavši da je kasnije shvatio da nije dobio pristanak Gisele, već samo njezina supruga. Sudu je rekao da je u istražnom zatvoru shvatio da "žene ne pripadaju muškarcima".

Lionel R. (44)

Radnik u lokalnom supermarketu, bio je oženjen otac troje djece kada je stupio u kontakt s Dominiqueom. Na sudu je Lionel priznao da je silovao Gisele u njezinom domu, ali je rekao da nije namjeravao počiniti silovanje.

"Budući da nikada nisam dobio pristanak gospođe Pelicot, nemam izbora nego prihvatiti činjenice", rekao je sudu. Okrenuvši se prema Gisele, rekao je: "Žao mi je, mogu samo zamisliti noćnu moru koju si proživjela, a ja sam dio te noćne more." Kaže da je trebao otići kad je vidio da je u nesvijesti te da je bilo kukavički od njega što nije ništa rekao.

Jacques C. (72)

Bivši vatrogasac i vozač kamiona bio je u braku 25 godina i imao je dvoje djece. Na sudu je negirao silovanje. Rekao je da je bio naivan i da je mislio da će se Gisele probuditi i da je to bila igra bračnog para. Jacques je priznao da je dodirivao Gisele, ali je rekao da nije bilo penetracije pa stoga ni silovanja.

Jean-Pierre M. (63)

Bivši vozač kamiona Jean-Pierre nije optužen za silovanje Gisele, nego da je drogirao i silovao vlastitu ženu te da je organizirao da je Pelicot siluje s njim. Na sudu opisan kao Pelicotov "učenik", priznao je da je davao sedativ svojoj ženi, s kojom je imao petero djece, i nagovorio Pelicota da je siluje. Pelicot je priznao da je silovao Jean-Pierreovu suprugu u nekoliko navrata i rekao da žali zbog svojih postupaka.

Joan K. (26)

Vojnik Joan najmlađi je optuženi muškarac. Imao je 22 godine u vrijeme kada je navodno silovao Gisele u dva odvojena posjeta njezinom domu 2019. i 2020. godine. Na sudu je rekao: "Ja sam silovatelj jer zakon kaže da jesam, ali nisam je namjeravao silovati i tada nisam znao što je pristanak." Otpušten je iz vojske nakon uhićenja. Psihologinja ga je opisala kao kroničnog alkoholičara i konzumenta kanabisa, depresivnog i impulzivnog samotnjaka.

Hugues M. (39)

Keramičar, zaljubljenik u motocikle i otac dvoje djece, optužen je za pokušaj silovanja Gisele u listopadu 2019. On poriče optužbe. Tvrdi da nije znao da je Gisele drogirana i da joj nije gledao lice, samo tijelo.

Husamettin D. (43)

Oženjeni otac koji se brinuo o svojem sinu s invaliditetom optužen je za silovanje Gisele u lipnju 2019. Opovrgnuo je optužbu na sudu rekavši: "Ne prihvaćam da me nazivaju silovateljem, ja nisam silovatelj." Pelicot mu je rekao da traži Arapina za svoju ženu. Tvrdi da nije znao da je drogirana. "Izgledala je kao da je mrtva", rekao je.

Fabien S. (39)

Prethodno je osuđivan za više nasilnih kaznenih djela. Fabien S. je priznao optužbu za silovanje, ali kaže da nije otišao u dom Pelicotovih s namjerom da siluje. Na sudu je ispričao da ga ne zanima žena bez svijesti jer je volio čuti žene kako vrište. Na sudu se ispričao Gisele. Fabiena je seksualno zlostavljao njegov otac od njegove druge godine, zatim je bio smješten u različite udomiteljske obitelji.

Mathieu D. (53)

Otac dvoje djece radio je kao pekar 25 godina prije nego što je morao napustiti posao zbog netolerancije na pšenicu. Priznao je silovanje, rekavši da je bio pod utjecajem droge MDMA i da je mislio da se radi o igri s bračnim parom. "Ne mogu poreći da je to bilo silovanje", rekao je na sudu.

Andy R. (37)

Nezaposleni poljoprivredni radnik i oženjeni otac dvoje djece. Ima dvije presude za obiteljsko nasilje. Tvrdi da nije namjeravao silovati Gisele: "Ako mi je muž dao dopuštenje, po mojem mišljenju, znači da je i ona pristala." Mislio je da se radi o seksualnoj igri.

Simone M. (42)

Bivši vojnik i otac petero djece živio je u susjednoj ulici u Mazanu. On je jedini navodni silovatelj kojeg je Pelicot prepoznala kad joj je policija pokazala snimku. Simone negira silovanje. Mislio je da se Gisele samo pretvara da spava i da će se probuditi.

Thierry Po. (61)

Stručnjak za rashladne uređaje i otac troje djece također je optužen za posjedovanje stotina slika zlostavljanja djece. On priznaje te optužbe, ali negira da je silovao Gisele. Kaže da nije tražio njezin pristanak jer je imao dosta iskustva u susretima s parovima kada je uglavnom muškarac davao pristanak za ženu.

"Nakon što izađem iz zatvora, želio bih osnovati udrugu kako bih uvjerio ljude poput mene da shvate kako je pristanak važan", rekao je Thierry na sudu.

Jerome V. (46)

Radnik u trgovini i otac troje djece jedan je od rijetkih koji je priznao silovanje znajući da je bila drogirana. Rekao je da ga je privukla ideja da ima na raspolaganju inertno žensko tijelo i da može raditi što god želi. Tvrdi da je njegov život definiran seksualnim porivima i da je redovito bio nevjeran partnericama jer nisu mogle ispuniti njegove zahtjeve.

Thierry Pa. (54)

Bivši građevinar okrenuo se alkoholu i patio od depresije nakon što je njegov 18-godišnji sin poginuo u prometnoj nesreći. Rastao se od supruge nekoliko tjedana prije navodnog silovanja Gisele. Negirao je silovanje rekavši: "Ne razumijem kako ona ništa nije osjetila, nije shvatila."

Adrien L. (34)

Građevinski poslovođa osuđen je prošle godine za silovanja triju bivših partnerica i služi kaznu od 14 godina zatvora. Zanijekao je silovanje Gisele  u ožujku 2014. Kaže da je mislio da sudjeluje u igri i nije znao da je drogirana. Na sudu je rekao da je kao 21-godišnjak shvatio da nije biološki otac trogodišnje djevojčice koju je odgajao sa svojom djevojkom. Od tog trenutka mrzio je žene.

Jean T. (52)

Bivši krovopokrivač bio je u devetogodišnjoj vezi kada navodno silovao Gisele u njezinu krevetu u noći. Na sudu je rekao da nije silovatelj i da misli kako ga je Dominique Pelicot drogirao: "Ne sjećam se ničega." Na snimkama silovanja bio je vrlo aktivan i pokazivao palac gore.

Redouan E. (55)

Medicinski tehničar bio je u drugom braku i procesu usvajanja djevojčice iz Maroka kad je uhićen. Redouan je rekao sudu da nije kriv. Negirao je silovanje, rekavši da je bio "žrtva trika" i da se bojao Dominiquea Pelicota.

Patrick A. (60)

Tvornički radnik i vlasnik videokluba priznao je silovanje Gisele, ali je rekao da je u tome sudjelovao nevoljko jer je bio homoseksualac i želio je susret s Dominiqueom, a ne s njegovom ženom. Patrick je upoznao Dominiquea u online chatroomu. Pelicot mu je rekao da traži nekoga perverznog da zlostavlja njegovu ženu, a Patrick je odgovorio: "OK."

Didier S. (68)

Vozač kamiona na dugim relacijama i razvedeni otac dvoje djece. Didier je rekao da je otišao u kuću Dominiquea Pelicota isključivo radi homoseksualnog susreta s njim. Odbacio je optužbe za silovanje Gisele. Rekao je da je mislio da se pretvarala da spava i da je jednostavno slijedio upute njezina supruga. "Ne trebaš se ljutiti na mene, nego na svojeg muža", rekao je optuženik na sudu gledajući u Gisele.

Karim S. (40)

Računalni stručnjak s dvije sveučilišne diplome tvrdi da nije silovao Gisele: "Nisam tamo otišao s ciljem da počinim zločin i nisam imao pojma da gospođa Pelicot nije pristala." 

Vincent C. (42)

Stolar Vincent osuđen je za obiteljsko nasilje nad bivšom partnericom. Od tinejdžerske dobi bio je ovisan o alkoholu. Negira da je dvaput silovao Gisèle, ali je priznao seksualni odnos. Mislio je da će se ona probuditi. Kaže da on sam nije osjetio zadovoljstvo, ali se vratio drugi put jer mu je Dominique rekao da su on i Gisele uživali.

Jean-Marc L. (74)

Razvedeni vozač i djed je najstariji među optuženim muškarcima. Negira da je silovao Gisele u svibnju 2017. Tvrdi da je to bila "seksualna igra" i da je samo "poslušao zapovijedi" Dominiquea Pelicota. Tek nakon izlaska iz kuće razmišljao je o tome je li Gisele uopće pristala. Nije upozorio policiju. "Trebao sam to učiniti, ali nije mi palo na pamet."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.