Von der Leyen ide u Kijev, najavila pomoć za popravak energetske infrastrukture

Foto: EPA

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je danas da će sutra posjetiti Ukrajinu, kojoj je najavila dodatnih 160 milijuna eura pomoći, od kojih dio dolazi iz prihoda od zamrznute ruske imovine.

Od toga iznosa, 60 milijuna je namijenjeno za humanitarnu pomoć, poput grijalica i skloništa, a 100 milijuna za popravak energetske infrastrukture i za obnovljive izvore energije.

"Tih 100 milijuna dolazi od prihoda od imobilizirane ruske imovine u Europskoj uniji, jer je ispravno da Rusija plati za razaranje koje je izazvala", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

Von der Leyen: Sa Zelenskim ćemo razgovarati o pomoći kako bi građani Ukrajine imali grijanje i dovoljno struje

S približavanjem zime Europska unija želi pomoći Ukrajini kako bi njezini građani mogli imati grijanje i dovoljnu količinu električne energije. "U Kijevu će o tome razgovarati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim", rekla je.

Istaknula je da će se za mjesec dana navršiti 1000 dana od ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je od početka agresije ciljano gađala energetsku infrastrukturu i dosad je pola nje uništeno.

"Kako biste imali ideju o okrutnosti tih napada, to je jednako kapacitetu triju baltičkih država", rekla je Von der Leyen.

"EU ima dvostruki cilj"

"Kao prijatelji i partneri Ukrajine, moramo učiniti sve što možemo da svjetla u Ukrajini ostanu upaljena, a s približavanjem zime osigurati da hrabri Ukrajinci budu na toplom, kao i da gospodarstvo može funkcionirati", rekla je Von der Leyen.

Dodala je da EU ima dvostruki cilj - osigurati trenutačne potrebe stanovništva i istodobno učiniti ukrajinski energetski sustav dugoročno otpornijim.

Rekla je da je 80 posto termoelektrana u Ukrajini uništeno, kao i trećina hidroenergetskog kapaciteta. EU namjerava pomoći u popravku s ciljem obnove kapaciteta od 2.5 gigavata, što je otprilike 15 posto ukrajinskih potreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.