Europska komisija: Von der Leyen se ne natječe za šeficu NATO-a

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen nije u utrci za sljedeću glavnu tajnicu NATO-a, rekao je danas glasnogovornik Komisije.

Tabloid The Sun: Von der Leyen će se kandidirati

Informacije objavljene u britanskom tabloidu The Sun neutemeljena su nagađanja, dodao je glasnogovornik. Sun je, pozivajući se na diplomatski izvor, izvijestio da se Von der Leyen kani kandidirati za glavnu tajnicu NATO-a te na toj funkciji naslijediti aktualnog šefa Jensa Stoltenberga.

Tabloid je napisao i da bi Von der Leyen u tom slučaju mogla čekati teška borba jer bi se Velika Britanija usprotivila njezinoj kandidaturi smatrajući da je loše vodila oružane snage dok je bila njemačka ministrica obrane.

Stoltenbergu je produljen mandat

Stoltenbergov mandat je lani produljen do 30. rujna ove godine. To se dogodilo nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Dosadašnji glavni tajnik NATO-a tu je dužnost dosad obavljao gotovo devet godina, a mandat mu je triput produljen.

Nedavno se u jeku sukoba u Ukrajini špekuliralo da bi ovom 63-godišnjaku mandat ponovno mogao biti produljen. Istodobno su diplomati komentirali kako bi takva odluka mogla ostaviti dojam da se NATO ne uspijeva dogovoriti u pogledu imenovanja novog šefa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.