Von der Leyen obišla uništenu Jablanicu. "Europska unija je uz vas"

Foto: Anadolu Ajansi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je danas potporu Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica poplava i odrona u kojima je stradalo 27 ljudi, te uništen veliki broj obiteljskih kuća, gospodarskih objekata i infrastrukture. 

Von der Leyen je posjetila Donju Jablanicu koja je najteže pogođena poplavama i odronima. Bila je vidno potresena, a iako nisu bile predviđene izjave za javnost obratila se brojnim novinarskim ekipama. 

"EU je uz vas"

"Gotovo da nije bilo nikakve ni prilike ni mogućnosti za spas stanovništva ovog dijela. Kažem, zaista nevjerojatno je vidjeti iz prve ruke sve ovo...", rekla je predsjednica Europske komisije. 

Izrazila je sućut obiteljima nastradalih, te najavila potporu Europske unije Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica poplava i odrona.  "Europska unija je svakako tu uz vas, i to ne samo u ovom kratkoročnom razdoblju prvog odgovora, već naravno i u dugoročnijem razdoblju u saniranju i obnovi, odnosno vraćanju života ponovo u ova područja", istaknula je. 

Predstavnici općine Jablanica istaknuli su da je šteta samo u ovoj općini procijenjena na 25 milijuna eura. Ranije je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je bila u Donjoj Jablanici zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, najavila da će BiH aplicirati na Fond solidarnosti Europske unije kako bi sanirala posljedice poplava i odrona. BiH na to ima mogućnost s obzirom na to da je zemlja kandidatkinja za EU. 

U BiH je početkom listopada u poplavama i odronima poginulo 27 osoba, a štete se procjenjuju do 100 milijuna eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.