Vozač koji je pokosio obitelj ide u istražni zatvor. Odvjetnik: U teškom je stanju

Foto: Cropix

Optuženom 29-godišnjem Ivanu Bakiću, koji je u subotu navečer pijan pokosio peteročlanu obitelj na otoku Viru, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, potvrdio je Hini zadarski sudac Hrvoje Visković. U 30 dana, koliko će osumnjičeni biti u istražnom zatvoru, napravit će se prometno vještačenje i rasvijetliti sve okolnosti pod kojima se dogodila nesreća, kratko je komentirao sudac Visković.

>> Muškarac koji je pijan usmrtio ženu na Viru je bio maneken, radio i za Armani

Odvjetnik: U teškom je psihičkom stanju

"Vozač je skrivio prometnu nesreću koja se dogodila na Viru. Po prijedlogu županijskog državnog odvjetnika određen mu je istražni zatvor, i to zbog postojanja osnove članka 123 stavak 1.3 Zakona o kaznenom postupku. Riječ je o situacijama kada postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, što je utvrđeno na temelju dosad prikupljenih dokaza u postupku", rekao je Hrvoje Visković, sudac istrage Županijskog suda u Zadru.

"Moram istaknuti da se on nalazi u teškom psihičkom stanju. Sudac istrage mu je odredio pritvor od 30 dana. Kratko je iskazao svoju obranu, nije odgovarao na pitanja. Naravno, imamo rok od tri dana, na što ćemo se mi žaliti", rekao je za HRT odvjetnik Davor Ukalović.

Podsjetimo, poginula je 24-godišnjakinja, a njezin suprug i troje male djece teško su ozlijeđeni. Otac i djevojčica u stabilnom su stanju, novorođenče je dobro, a trogodišnji dječak, koji je najteže ozlijeđen, i dalje je životno ugrožen te je prebačen u splitski KBC na daljnje liječenje.

Trogodišnjak i dalje kritično, prebačen u Split

"Otac koji je jučer operiran je u stabilnom stanju s obzirom na narav ozljede i smješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja. Djevojčica je jučer premještena na Odjel dječje kirurgije i stabilno je. Trogodišnji dječak, kao najteže ozlijeđen i životno ugrožen, tijekom jutra je u pratnji anesteziološkog tima prepraćen u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju KBC-a Split. Beba je na Odjelu dječje kirurgije, dobro je. Rodbina je uz nju cijelo vrijeme", kazao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Nediljko Jović.

Dječak je i dalje životno ugrožen i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti, gdje će biti nastavljeno liječenje po pravilima struke, rekli su u splitskom KBC-u.

DORH objavio detalje. Vozio pijan preko ograničenja

DORH je danas objavio detalje nesreće. U nastavku njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru proveo je dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, opisano i kažnjivo po čl. 227. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. kolovoza 2024., oko 23:40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama čl. 199. st. 2., čl. 51. st. 1., čl. 53. st. 1. i čl. 38. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku.

Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom. Osnovano se sumnja da je desnim djelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece.

U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba dok su muškarac i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a)", objavio je DORH.

Proglašen dan žalosti

Općina Vir, na čijem se području dogodila stravična prometna nesreća u kojoj je stradala peteročlana obitelj, objavila je u svome lokalnom glasilu odluku kojom je 20. kolovoza proglašen danom žalosti.

U odluci je objavljeno i da će se sredstva namijenjena za subotnji program Virskog ljeta uplatiti kao pomoć obitelji tragično stradale majke i supruge iz okolice Križevaca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.