Zašto je Vučić pozvan, a Milanović nije? "Milanović zna da mu tamo nije mjesto"

Izostanak predsjednika Zorana Milanovića sa summita Ukrajina - jugoistočna Europa, koji se danas održava u Dubrovniku, poprilično je zaokupio javnost.

>> Plenković sklopio pakt sa Zelenskim. "Nedopustivo da je pozvan Vučić, a Milanović ne"

Oporba žestoko kritizira odluku da ne dođe Milanović

Nakon što je premijer Andrej Plenković dočekao predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, potpisan je Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine. Trebala bi se prihvatiti i Dubrovačka deklaracija, a njene glavne točke trebale bi uključivati osudu ruske agresije, kao i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim.

 

Sa svih tih aktivnosti izostat će Milanović. Izazvalo je to kritike dijela javnosti te se povlače paralele s činjenicom da je na summitu u Dubrovniku predsjendik Srbije Aleksandra Vučića koji je, za razliku od Milanovića, pozvan. 

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je nedopustivo da osoba koja vjerojatno ni dan danas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad bude pozvana na summit u taj isti Dubrovnik, a da izravno izabran predsjednik Republike Hrvatske na taj isti skup nije pozvan.

"Ustav pregažen kao plitki potok"

Nepozivanje Milanovića komentirala je na X-u i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Kako to mislite da je u Dubrovnik na sastanak s predsjednikom Ukrajine pozvalo i predsjednika susjedne države koji je 1995. u Glini grmio da to nikada neće biti RH, a izabranog predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH nije pozvalo", zapitala se Kosor još sinoć.

Danas je ustvrdila da je pregažen hrvatski Ustav. "Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok", napisala je Kosor.

HDZ-ovac plasirao tezu da je nedolazak Milanovića bila želja Zelenskog

>> HDZ-ovac rekao da Zelenski ne želi Milanovića na summitu. Božinović: Nije točno

HDZ-ov saborski zastupnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je Zelenski dogovorio s Plenkovićem da Milanović ne bude na summitu u Dubrovniku jer mu ondje nije mjesto. To je opovrgnuo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Je li Milanović trebao biti danas u Dubrovniku? Iz vlade su ranije poručili kako Milanović nije pozvan jer to nije format summita. Božinović je i danas rekao da na summitu svaku zemlju predstavlja jedan visoki dužnosnik.

"Tu su četvorica predsjednika država, pet premijera, tri ministra vanjskih poslova, a Hrvatsku predstavlja premijer. Ovo je treći veći skup, predsjednik države, da je imao ideje kako organizirati neki međunarodni skup podrške Ukrajini, to bi već vjerojatno do sada i napravio", rekao je Božinović.

Na prošla dva summita, održana u Ateni i Tirani, također nije bilo Milanovića.

Avdagić za Index: To je takav format

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić komentirao je za Index kako ovo nije format na kojem bi sudjelovao predsjednik.

"Format je takav da djelomično sudjeluju predsjednici, djelomično premijeri, u izostanku jednog ili drugog tu su ministri vanjskih poslova. Milanović nije sudjelovao ni na prethodna dva summita. Tu zemlje nisu sudjelovale na način da ih se predstavlja u dualitetu", govori.

Podsjetio je na sastanak čelnika zemalja regije u sklopu procesa Brdo Brijuni, koji je također održan u Dubrovniku, a posebna gošća je bila tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Tada je premijer bio Milanović, nije tražio da bude sudionik sastanka, tamo je bio samo tadašnji predsjednik Ivo Josipović", govori Avdagić.

Ne vidi razloge za aferu

Dodaje da su mu nejasni razlozi ove priče koja se podigla oko toga što Milanović nije u Dubrovniku.

"Ne vidim razloge za ovo. Vlada je rekla da se oko deklaracije tu radi o domenama same vlade, istina jest da je vanjska politika u domeni vlade i predsjednika zemlje, ali onda bi vlada trebala tražiti na uvid svaki dokument prije nego što ga predsjednik podrži.

Donosi se nešto deklarativnog karaktera, a to da je na djelu agresija Rusije na Ukrajinu neće poreći niti Milanović, koji je podržao i deklaraciju s NATO summita koja bi mogla u potpunosti odgovarati ovim porukama iz Dubrovnika", govori.

"Nisam siguran da bi Zelenski bio oduševljen da je došao i Milanović"

Govorilo se da Milanović nije pozvan zbog svojih stavova oko Ukrajine.

"Mislim da je jasno zašto Milanović nije iskazao interes da bude na prethodna dva summita. Svjestan je kako bi se gledalo na to. Možemo reći da Vučić nema stavove kakve ima Milanović, njegove izjave su nekad drastične. Nisam siguran da bi Zelenski bio oduševljen da je došao i Milanović", izjavio je.

Zaključio je kako postoji jasna podjela tko gdje ide.

"Predsjednik ide na NATO summite, koje je odlučio zadržati za sebe. A ovo je u domeni vlade. Ovdje nema ništa sporno, ovo je treći takav susret", rekao je Denis Avdagić.

Je li i zašto Zelenskom prihvatljiv Vučić?

Pitamo ga onda je li i zašto onda Zelenskom prihvatljiv Vučić. 

"U principu, kad se gleda što je Vučić izjavljivao o Ukrajini i o ratu i ono što je Milanović, vidimo drastičnu razliku. Daleko više je otišao u proruskim stavovima naš predsjednik Milanović, nego Vučić. To je osnovna razlika između njih dvoje, Vučić nije imao drastične izjave poput Milanovića i to je jako zanimljivo", smatra Avdagić. 

Naglasio je i da je razlika u tome što Hrvatska jest u zapadnim integracijama, a Srbija nije. 

"Meni je to što radi Milanović bizarno jer je Hrvatska EU i NATO članica. Postoji Orban, ali to razumijem on zastupa određene interese Mađarske. Ali za MIlanovića ne razumijem jer Hrvatska nema te interese. Čiji su to onda interesi?", zapitao se Avdagić.

"Srbija nema nedoumice oko teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, Milanović ima"

Na pitanje kako komentira što Vučić odbija uvesti sankcije Rusiji, odgovorio je kako je Srbija jasna oko pitanja teritorija Ukrajine.

"Srbija nema nedoumice oko teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Milanovićeve izjave su po tom pitanju bile problematične, zato je Vučić prihvatljiviji Zelenskom od Milanovića. No ponavljam, Milanović ionako nije trebao biti dio skupa i ne znam čemu ova priča. Očito je to unutarnje-politički moment povezan s predsjedničkim izborima, ali nema smisla pričati da je negdje pregažen Ustav", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.