Vučić je pozvan u Dubrovnik. Podsjećamo što je 1995. govorio u Glini

Foto: Pixsell, screenshot YouTube

U Dubrovniku se održava summit Ukrajina - jugoistočna Europa na koji je stigao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, što mu je prvi posjet Hrvatskoj. 

Na summit dolazi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, no ne i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji, za razliku od Vučića, nije pozvan.

Osim što Vučić ima neke još izraženije proruske stavove od Milanovića, valja podsjetiti i što je čovjek koji je danas uzvanik u Dubrovniku govorio u okupiranom dijelu Hrvatske pred kraj rata, 1995. godine. 

"Neće Banija nazad u Hrvatsku, živjet ćete u Velikoj Srbiji, neće biti odstupanja"

Prije 29 godina, kada je bio tek Šešeljev šegrt i potrčko, Vučić se pojavio u okupiranoj Glini. Ondje nije govorio o čuvanju mira, nego o rasplamsavanju rata. Srpskom je življu govorio o srpskoj Baniji, srpskoj Glini, o tome kako su "krenuli na ustašku vlast" i hvalio ga zbog toga. Govorio je i da nikada Banija više neće biti hrvatska te je okupljene uvjeravao da će živjeti u Velikoj Srbiji. 

"Braćo Srbi, sestre Srpkinje, pozdravljam junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste podigli prvu baklju slobode tamo 26. juna još 1991. godine. Vas koji ste prvi krenuli na ustašku vlast, vas koji ste prvi oslobodili neke srpske teritorije u Republici Srpskoj Krajini. Nikada ovde više ustaška vlast neće moći da dođe...", govorio je Srbima u Glini 1995. godine Vučić.

"Vi se, braćo, ne borite za ništa što nije vaše, nego da sačuvate ono što je oduvijek bilo srpsko i to mora ostati srpsko. Pre četiri godine na dnevnicima je svaku večer bilo po pola sata o onome što se dešava u Srpskoj Krajini, na Baniji, Kordunu, u Lici... Što sada ima na televiziji? Kakvo je vreme u Krajini? Eto što njih interesuje. Kao da je to u inostranstvu, kao da je u Hrvatskoj? E neće moći", samouvjereno je govorio Vučić. 

Potom je Srbima obećao da tzv. Krajina ni Banija nikad neće biti u Hrvatskoj.

"Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku. I ono što je ostalo u Srbiji simpatizera Slobodana Miloševića ne znaju u kakvoj će državi živeti sutradan. Nitko više ne zna ni u ovoj sali ne zna za koju se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li to biti beogradski pašaluk ili neka avnojska Jugoslavija.  Kakva će to država biti, ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsjednika Srbije! Vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, tu odstupanja više neće biti", govorio je Vučić nekoliko mjeseci prije Oluje.

"Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana"

Vučiću ovo nije jedina dokumentirana huškačka izjava tijekom rata. Postoji još jedna, u kojoj je izravno prijetio ubojstvima.

"'Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana", rekao je Vučić u lipnju 1995. godine kada je u Skupštini Srbije, svega 11 dana nakon genocida u Srebrenici, otvoreno prijetio novim ubojstvima.

Vučić je 1993. godine pristupio Šešeljevoj Srpskoj radikalnoj stranci, koja je otvoreno zagovarala Veliku Srbiju te je huškala Srbe po Hrvatskoj i BiH, a uskoro je postao zastupnik u srpskoj skupštini te dvije godine kasnije tajnik stranke. 2008. godine se s Tomislavom Nikolićem odvaja u Srpsku naprednu stranku s kojom vlada Srbijom već cijelo desetljeće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.