Vučićevi mediji: Hrvatska nastavlja progon Srba, osuđena dva poznata krajiška pjevača

Foto: Index, screenshot

Vučiću odani mediji, a to je otprilike 90 posto medija u Srbiji, jutros su uhvatili pet dana staru vijest o presudi hrvatskog suda protiv dva pjevača zbog pjevanja srpskih nacionalističkih pjesama o onome što oni zovu "Srpskom Krajinom", kao i četničkih pjesama. 

Kako je prije pet dana pisao Zadarski list, na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru donesena je nedavno presuda protiv dvojice članova pjevačke skupine Jandrino jato, državljana RH, zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno zbog toga što su na društvenim mrežama dostupne pjesme koje pjevaju, a koje su posvećene i u svom tekstu veličaju i slave tzv. Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

Zašto su osuđeni

Iz Općinskog suda u Zadru potvrdili su kako je ovaj sud 28. srpnja 2024. donio presudu protiv dvojice državljana RH, 70-godišnjeg B. D. i 62-godišnjeg D. D., zbog počinjenja prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dvojica pjevača Jandrinog Jata kažnjeni su jer su 14. kolovoza 2022. u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pjesmu pod nazivom Jovan Dalmatinac, o poginulom vojniku tzv. Republike Srpske Krajine, zatim 25. kolovoza 2022. u mjestu Borkovići na javnoj priredbi izvodili pjesmu Marširala kralja Petra garda, pjevajući tekst Boj se bije za slobodu krajine Knina, što ne odgovara originalu pjesme, a isti tekst izvodili su i 15. rujna 2023. u mjestu Debeljac.  

Okrivljeni D. D. je, navode za suda, također 2023. godine najavio na javnoj priredbi u mjestu Dragočaj-Banja Luka izvođenje pjesme riječima Od četničkog pokreta za Vladu Đajića doktora. Ova pjevačka skupina izvodila je i pjesmu s tekstom Oj, Đujići, legendo Dinare, koja govori o četničkom vojvodi-zločincu iz Drugog svjetskog rata, navode iz Općinskog suda dodajući kako su svi ovi nastupi postavljeni na internetu, odnosno na javnom kanalu te su dostupni i građanima RH.

"Pjesme ovakvog sadržaja kod građana izazivaju nemir, posebno kod građana koji su bili izravno izloženi ratnim stradanjima, razaranjima i patnji te se ovakvim ponašanjem remeti suživot hrvatskih građana RH i građana srpske nacionalnosti", kazali su s Općinskog suda. 

Vučićevi mediji: Skandal! Hrvati nastavljaju progon Srba

Jutros su Vučićevi tabloidi i drugi srpski mediji odani režimu Aleksandra Vučića vijest o prekršajnim kaznama za dva člana Jandrinog jata, skupine osnovane 1979. kod Šibenika, plasirali kao "nastavak hrvatskog progona Srba" i skandal. 

Tvrde i da "zvanični Zagreb želi da se spriječi da se Srbi u Hrvatskoj okupljaju" i ponovo spominju uhićenje i zatvaranje Nemanje Berića, kojeg nazivaju "uglednim advokatom". Podsjetimo, Berić je proveo 15 dana u zatvoru u Šibeniku zbog ukupno 31 objave na njegovom Facebook profilu koje se povezuju s četničkim pokretom i ratnim zločinima.

Vučić ga je, odmah nakon što se Berić vratio u Srbiju, ugostio u predsjedničkoj rezidenciji i napisao: "Nećete vjerovati, proveo je 15 dana u hrvatskom kazamatu samo zato što je u svom automobilu pjevao pjesmu Baje Malog Knindže" te obećao da će zajedno na koncert Kninže, poznatog po protuhrvatskim i protumuslimanskim pjesmama.

Po povratku je Berić dao i intervju za Vučićev tabloid u kojem je rekao da "nikad kod žene nije vidio tako krvave oči" kao kod sutkinje koja ga je osudila. 

Istog je vikenda kada je Vučić primio Berića je Severina zaustavljena na srpskoj granici i satima ispitivana, između ostalog o Jasenovcu. U ponedjeljak su, pak, srpske vlasti objavile da su u Beogradu uhitile "hrvatskog špijuna", no nisu dale nikakve druge informacije. Hrvatske vlasti kažu da nemaju pojma tko je špijun niti da je uopće netko uhićen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.