Vulkan Katla se budi, a Islanđani se spremaju za najgore

ISLANDSKI vulkan Katla mirovao je zadnjih 93 godine. A Islanđani su sad u strahu da je mirovao predugo, jer u prosjeku ima dvije erupcije svakog stoljeća, što znači da je premašio svoj raspored.

Naravno, briga Islanđana nije izazvana pukim lošim predosjećajem, već činjenicom da je Katla počela pokazivati prve znakove skorašnje erupcije. U okolici su zabilježeni potresi, a jedan je čak dosegao četvrti stupanj po Richteru.

Iako neki stručnjaci pokušavaju smiriti situaciju, tvrdeći kako nema razloga da Katla eruptira baš sada, ima i onih koji smatraju kako je skora erupcija vrlo vjerojatna, možda već i sljedećeg tjedna. A ona bi trebala biti puno opasnija od erupcije vulkana Eyjafjallajokul koji je eruptirao prošle godine, jer Katla ima mnogo veću komoru za magmu.

Katla je zadnji put eruptirala 1918. godine, a tada je erupcija pomračila Sunce i otopila led koji je uzrokovao poplave. Veći problem mogle bi biti čestice aerosola, koje izazivaju oštećenje pluća i opterećenje srca, ali da bi one imale efekte trebalo bi doći do zaista jake i dugotrajne erupcije.

Vjerojatnije je da će se najveći gubici opet brojati u sektoru avijacije. Podsjetimo, prošlogodišnja erupcija uzrokovala je kaos u europskom zračnom prometu i uzrokovala gubitak od milijardu dolara, a spadala je u male.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.