Wagner se više neće boriti u Ukrajini

Foto: EPA

ŠEFU ruskih plaćenika Jevgeniju Prigožinu rečeno je da se njegova grupa Wagner više neće boriti u Ukrajini jer je odbio potpisati ugovore o stavljanju svojih plaćenika pod kontrolu ministarstva obrane, rekao je danas istaknuti zastupnik u ruskom parlamentu.

General-pukovnik Andrej Kartapolov, utjecajni zastupnik koji predsjeda parlamentarnim odborom za obranu Dume, rekao je da je okidač za subotnju pobunu bilo Prigožinovo neslaganje sa zahtjevom ministarstva obrane da pripadnici njegove plaćeničke skupine potpišu ugovore s tim ministarstvom.

"Svi provode ovu odluku osim Prigožina" 

"Kao što znate, nekoliko dana prije pokušaja pobune ministarstvo obrane je reklo da sve formacije koje obavljaju borbene zadaće moraju potpisati ugovore s njim", rekao je Kartapolov.

"Svi su počeli provoditi ovu odluku... Svi osim gospodina Prigožina", dodao je.

Prigožin je 11. lipnja rekao da pripadnici Wagnera neće potpisati nikakav ugovor s ministrom obrane Sergejem Šojguom, dodavši da Šojgu nije u stanju upravljati vojnim jedinicama. Kartapolov je naveo da mu je rečeno da se njegovi plaćenici više neće boriti u Ukrajini i da stoga neće dobiti državni novac nakon što je Prigožin odbio potpisati ugovore.

Prigožin dobio egzil u Bjelorusiji

Prigožin je nakon toga počinio izdaju zbog "pretjeranih ambicija", novca i, kako je kazao, "stanja uzbuđenosti". Prigožin je za odustajanje od pobune, uz posredništvo bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, dobio egzil u Bjelorusiji, dok su ruske vlasti odustale od kaznenog progona zbog pokretanja pobune.

Karins: Egzil Prigožinu - rizik za Europu

Latvijski premijer Krisjanis Karins upozorio je danas na Twitteru da davanje egzila Prigožinu u Bjelorusiji predstavlja rizik za Europu. "Ta prijetnja vjerojatno ne bi bila frontalna vojna, već prijetnja pokušaja infiltracije u Europu u nepoznate svrhe", rekao je Karins.

Također je rekao kako se očekuje da će se nepoznati broj odlično obučenih Wagnerovih plaćenika pridružiti šefu Wagnera u zemlji koja graniči s Latvijom nakon neuspjele pobune u Rusiji. "Pazimo na sve što se događa u Bjelorusiji", rekao je Karins, pozivajući na jačanje sigurnosti na vanjskim granicama Europske unije.

Što je Wagner i zašto je važan?

Wagnerova skupina, ruska privatna vojna tvrtka, igrala je ključnu ulogu u ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini. Iako je Kremlj donedavno rutinski negirao bilo kakve formalne veze s Wagnerovom skupinom, mnogi stručnjaci smatraju da su njeni operativci djelovali kao produžena ruka ruske vojske, obavljajući zadatke koji su često bili previše rizični ili politički osjetljivi za regularne vojne jedinice.

U kontekstu ukrajinskog sukoba Wagnerovi borci su bili zaduženi za niz operacija, uključujući borbe protiv ukrajinskih snaga, osiguranje strateških objekata i, prema nekim izvješćima, sudjelovanje u operacijama protiv civilnog stanovništva. Njihova prisutnost na terenu omogućila je Moskvi da održi određeni stupanj negiranja uključenosti u sukob. Wagner je bio ključan u osvajanju ukrajinskog grada Bahmuta.

Velik zaokret

No vijest o Jevgeniju Prigožinu, vođi Wagnerove skupine, i njegovu odbijanju da potpiše nove ugovore s Kremljom predstavlja značajan preokret. Ovaj potez ne samo da stavlja upitnik nad buduće sudjelovanje Wagnerovih boraca u sukobu već i ukazuje na mogući raskol između Kremlja i ove tajnovite organizacije.

Još uvijek nije potpuno jasno zašto je Prigožin odbio potpisati nove ugovore, ali neki izvori sugeriraju da bi to moglo biti povezano s nedavnom pobunom. Wagnerova skupina je bila umiješana u pobunu protiv Kremlja, što je dovelo do napetosti između ove skupine i ruske vlade. Ako je to istina, Prigožinovo odbijanje novih ugovora moglo bi biti pokazatelj dubokog neslaganja između Wagnera i Kremlja, što bi moglo imati značajne posljedice za tijek sukoba u Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.