Wall Street blago porastao, većina europskih burzi u padu

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu se jučer trgovalo vrlo oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones indeks ojačao je 0.09 posto, na 39.164 boda, dok je S&P 500 porastao 0.09 posto, na 5482 boda, a Nasdaq 0.30 posto, na 17.858 bodova.

Mali pomaci indeksa posljedica su opreza uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u u svibnju, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata američka središnje banke u ovoj godini.

Čelnici Feda posljednjih dana poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih razina središnje banke i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, procjenjuje da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od rujna.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.56 posto, na 8179 bodova, a pariški CAC 1.03 posto, na 7530 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.30 posto, na 18.210 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.