Wolfgang Groier, mogući krunski svjedok u aferi Hypo



PRI ISTRAZI afere oko Hypo Alpe Adria banke, koju vodi posebni istražni tim austrijskog pravosuđa i policije, teško će biti zanemariti jednog svjedoka – Waltera Groiera, šefa revizorske kuće Confida, čovjeka koji je otkrio prvi veliki skandal te sada već zloglasne banke.

Hrvatska podružnica Confide zajedno je s kursom širenja bivšeg predsjednika Hypo Group Alpe Adria Wolfganga Kulterera postala je jedna od najvećih revizorskih kuća na cijelom Balkanu, piše austrijski list Kleinzeitung u tekstu "Krunski svjedok u hrvatskim poslovima".

"Bezbrojni projekti Hypa mogli su biti provedeni samo uz odobrenje Confide. Teško da je ijedna tvrtka mogla imati toliko uvida u poslovanje društva koja su se bavila nekretninama kao zagrebačka podružnica Confide, koju je tada vodio Alexander Leitgeb, ali je Groier često bio prisutan pri najvećim poslovima", stoji u tekstu.

Swap skandal

Groier je usto bitan zato što je već 2006. otkrio veliki skandal deviznih swapova u Hypu, zbog kojega je na optuženičku klupu došla cijela bivša ravnateljska garnitura. "Groier je to ovako predstavio. Već 2004. godine Hypo je na deviznim swapovima izgubio 320 milijuna eura, a taj gubitak je htio otpisati kroz 10 godina. Groier i partneri skandal su otkrili 2006. godine, godinu dana nakon što je akcija počela", nastavlja se.

Devizni swapovi su over-the-counter proizvodi u kojima dvije stranke izmjenjuju aspekte kredita u jednoj valuti za ekvivalentne aspekte kredita u drugoj.

Groier je ispričao kako je do otkrića došao tumačenjem skrivenih brojki u izvještajima HGAA. Otkriće je bilo utoliko fascinantnije, zbog toga što je ravnatelj tadašnje podružnice Confide u Beču, Karl-Heinz Moser bio predsjednik Nadzornog odbora Hypa. Otkriće je dovelo do novčanih kazni tadašnjem predsjedniku uprave Hypa Wolfgangu Kultereru i njegovim kolegama u Upravnom odboru.

Haiderova uloga

"Prvo otkriće nije naišlo na dobar prijem. Groier je postao vrlo nepopularan kod tadašnjeg poglavara Koruške Jörga Haidera. Na Haiderov nalog je provedena istraga nad Groierom. Odvjetnička kancelarija Alexandera Klausa, čovjeka koji je kasnije neuspješno branio Kulterera, optužila je Groiera u svom izvještaju za kršenje poslovnih tajni", navodi se u tekstu.

Tada se navodilo kako su Groier i član Uprave Hypa Gunter Striedinger Swap skandal otkrili zato da bi skrenuli pozornost svoje poslove u Hrvatskoj. Njih su dvojica odbacili takve navode.

Ključni svjedok

Groier je bio jedan od ključnih svjedoka u procesu protiv uprave Hypa u studenom 2008. godine. No, tada je kao porezni revizor bio dužan čuvati poslovnu tajnu. "Pri istrazi posebnog odreda za istraživanje Hypa Groier teško da će imati takav problem, budući da je za očekivati da će ga novi predsjednik Uprave Hypa Franz Pinkl razriješiti ugovora o tajnosti. Istodobno će se istražnim itm vjerojatno zanimati za ulogu koju je Confida u Zagrebu imala u raznim balkanskim poslovima Hypa", zaključuje se.

Groierova uloga može biti utoliko zanimljiva, zato što se Streidlinger već više puta spominjao kao ključni čovjek Hypa za balkanske poslove, a povezivalo ga se sa Ivom Sanaderom i Božidarom Kalmetom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.