Xi sa Sullivanom u Kini. "Naše zemlje trebaju biti izvor sigurnosti za svjetski mir"

Foto: Profimedia

Kina i SAD trebaju postati izvor sigurnosti za svjetski mir i pokretač zajedničkog razvoja, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, objavili su državni mediji.

"Kineska predanost stabilnom, zdravom i održivom razvoju kinesko-američkih odnosa ostaje nepromijenjena", rekao je Xi, prema državnoj televiziji CCTV.

Prvi savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost koji je posjetio Kinu od 2016.

Kineski predsjednik primio je danas u Pekingu savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće koji se od utorka nalazi u posjetu Kini. On je prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je posjetio tu zemlju od 2016.

Tih osam godina razdoblje je u kojem su odnosi između Washingtona i Pekinga bili napeti zbog trgovinskih i sigurnosnih problema. Kako javlja agencija France Presse, Xi je rekao Sullivanu da je kineski angažman prema "zdravim" odnosima s Washingtonom "ostao nepromijenjen".

Dpa: Sastanak s generalom Zhangom mogao bi biti znak približavanja Kine i SAD-a

Sullivan se ranije sastao i s kineskim generalom i potpredsjednikom Središnjeg vojnog odbora Zhangom Youxiom, kao i sa šefom kineske diplomacije Wangom Yiom.

Kako piše agencija dpa, sastanak s generalom Zhangom mogao bi biti znak približavanja Kine i SAD-a. Zhang je kazao da sastanak pokazuje Sullivanovo visoko poštovanje za odnose između američke i kineske vojske, prema izvješću kineske televizije Phoenix TV.

Sullivan ima ključnu ulogu u formuliranju američkih sigurnosnih strategija i koordinaciji politike prema Kini

Kao Bidenov savjetnik, Sullivan igra ključnu ulogu u formuliranju američkih sigurnosnih strategija i koordinaciji politike prema Kini, dodao je Zhang.

Središnji vojni odbor najviše je kinesko vojno tijelo za donošenje odluka, a njime predsjeda kineski predsjednik. "Dvije su strane ponovno potvrdile važnost redovite komunikacije između vojske kao dijela napora za održavanje diplomacije na visokoj razini i otvorenih linija komunikacije prema uputama predsjednika Bidena i predsjednika Xija na summitu u Woodsideu u studenom 2023.", rekla je Bijela kuća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.