Ž. Antunović: Vladin prijedlog o Hini je licemjeran

ZAMJENICA predsjednika SDP-a Željka Antunović izjavila je danas novinarima u Hrvatskom saboru, kako je "licemjeran Vladin prijedlog" Hrvatskom saboru da razriješi Upravno vijeće Hine, te ocijenila da nije riječ o zaštiti interesa zaposlenika Hine, kako obrazlaže Vlada, nego o pritiscima iz EU.

"To je još jedan od licemjernih, karakterističnih i tipičnih poteza Vlade Ive Sanadera, koji, uz nekakvo prtljanje u hrvatskoj javnosti, ima i međunarodnu konotaciju", kazala je zastupnica Antunović, koja je i predsjednica saborskog Odbora za medije.

Ustvrdila je također kako je Vlada, prije više od tri mjeseca, predložila imenovanje četiri od pet članova Upravnog vijeća Hine, ne poštujući zakonske kriterije.

Smatra i kako je jučerašnju odluku o imenovanju ravnateljice Hine Upravno vijeće donijelo u sprezi s vladajućom politikom, te pretpostavlja da je Vlada promijenila mišljenje jer se u međuvremenu našla pod nekom vrstom pitanja ili pritiska iz EU.

Zastupnica SDP-a Antunović tvrdi i kako "nije riječ ni o kakvoj odgovornosti prema zaposlenima i slobodi javnog informiranja", jer, kako je kazala, "da je Vlada htjela zaštititi interese zaposlenih, imenovanje njihova predstavnika predložila bi istodobno s četiri imenovana člana Vijeća, a ne bi izmišljala razloge da se taj čovjek ne imenuje i prijedlog uputila tek nakon što su istekli rokovi za okončanje natječaja".

Nakon što su oporba i struka na nož primili vijest o imenovanju Smiljanke Škugor-Hrnčević na mjesto ravnateljice Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine), hrvatska vlada u petak je, za neke pomalo iznenadno, saboru predložila da razriješi Upravno vijeće te agencije.

U Hininom izviješću o vladinom zahtjevu navodi se mišljenje premijera i njegovih ministara kako je Upravno vijeće bez petog člana iz redova zaposlenika eliminiralo mogućnost da zaposlenici kažu svoje mišljenje o kandidatima za ravnatelja Hine, što su u Banskim dvorima ocijenili nedemokratskim postupkom.

"Rekao sam da je to vijeće loše, imali su protukandidate koji su bolji od članova koji su bili predloženi kod imenovanja vijeća. I ako je danas vlada predložila razrješenje tog vijeća, onda se jasno vide konzekvence onoga što sam ranije govorio. Obzirom na to, jasno je da je vlada uvidjela koju odgovornost ima prilikom utjecanja na neovisnost medija." - za Index je komentirao vladin današnji potez predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić Luce.

Podsjetimo, jučer je objavljena vijest kako je Upravno vijeće na mjesto ravnatelja Hine imenovalo Smiljanku Škugor-Hrnčević, koja je za to mjesto navodno lobirala za samu sebe.

No, iako pomalo iznenadan, vladin prijedlog najvjerojatnije je produkt negodovanja na svim razinama, od uglednih europskih novinarsko-strukovnih instanci, preko domaće novinarske branše pa sve do predsjednika republike i političkih stranaka koji su kritizirali način biranja i imenovanja kandidata za Upravno vijeće Hine.

Naime na svim je spomenutim razinama izražavano nezadovoljstvo članovima Upravnog vijeća, a osobito je takav stav bio izražen prema jučer imenovanoj ravnateljici koja to, nakon današnjeg dana, najvjerojatnije ipak neće postati.

Neslužbeno doznajemo kako je riječ o osobi desnih političkih stavova koja je politički podobna trenutnoj vladajućoj garnituri u Banskim dvorima, koji bi pak njenim imenovanjem mogli steći kontrolu nad Hinom.

I.K.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.