Za Kolindu je prijetnja smrću novinarima "iskazivanje nezadovoljstva"

Foto: Facebook

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na Indexov upit o sramotnom odbacivanju prijave protiv "branitelja" koji je Indexovim novinarima prijetio smrću.

>> Kolinda i Plenković se slikali s "braniteljem" koji prijeti smrću novinarima

>> HND: Odbacivanje prijave za prijetnju smrću novinarima je sramotno i nedopustivo

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka, koji je na Indexovim Facebook stranicama javno napisao da "Indexove novinare treba ubijati". U skandaloznom obrazloženju koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelena Maraš, navodi se kako je Perković-Tabak višestruko odlikovani hrvatski branitelj koji je, po vlastitom priznanju, bio pijan i "ponesen emocijama" kad je napisao tu prijetnju. Naposljetku, Jelena Maraš u ime Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zaključuje da izjava kako "novinare Indexa treba ubijati" nije zastrašivanje.

S obzirom na to da je Perković-Tabak u nedjelju na svom Facebooku objavio vlastite fotografije s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem, pitali smo Ured predsjednice kako predsjednica komentira odluku zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelene Maraš o odbacivanju kaznene prijave protiv Stipe Perkovića-Tabaka. Uz to, pitali smo je i kako je nastala fotografija predsjednice i čovjeka koji smrću prijeti novinarima Indexa, a koju je Perković-Tabak objavio na Facebooku.

Ne želi komentirati sramotnu odluku Općinskog državnog odvjetništva

Nedugo nakon našeg upita stigao je odgovor iz Ureda predsjednice.

U odgovoru se navodi kako su "odluke koje donosi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske stvar stručnih prosudbi tijela DORH-a, temeljenih i usklađenih sa zakonskom regulativom i predsjednica Grabar-Kitarović nema praksu iste komentirati".

U odgovoru iz Ureda predsjednice se navodi i da se "predsjednica Republike Hrvatske zalaže i promiče kulturu dijaloga i uvažavanje različitih mišljenja, s ciljem i željom da komunikacija u Hrvatskoj općenito bude umjerenija i kulturnija, a što direktno može utjecati na manji broj konfliktnih situacija".

Za Kolindu je rečenica "novinare Indexa treba ubijati" - iskazivanje nezadovoljstva

"Način na koji je Vaš čitatelj iskazao svoje nezadovoljstvo tekstom kojeg ste objavili svakako nije primjeren, što je vjerojatno i sam shvatio obrisavši komentar nakon nekoliko sati", stoji u odgovoru iz ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

Ponovimo još jednom, predsjednica Republike Hrvatske smatra da je rečenica "novinare Indexa treba ubijati" zapravo "iskazivanje nezadovoljstva".

Kako je nastala sporna fotografija s "braniteljem" koji prijeti smrću?

Iz Ureda predsjednice oglasili su se i o fotografiji predsjednice s čovjekom koji je prijetio smrću novinarima Indexa.

"Vezano za pitanje o nastanku predmetne fotografije predsjednice Grabar-Kitarović i gospodina Perković-Tabaka, s obzirom na sve elemente koji su vidljivi sa fotografija, zaključujemo kako se radi o nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske na Sinjskoj alci, 5. kolovoza 2018. Gospodin Perković-Tabak jedan je od mnogih građana koji su tog dana prilazili Predsjednici i htjeli taj trenutak zabilježiti za uspomenu zajedničkom fotografijom. Gospođa Grabar-Kitarović rado komunicira s građanima uživo i fotografira se s brojnim građanima RH koje osobno ne poznaje, te u posljednje vrijeme i turistima koji ju prepoznaju i prilaze i to je dio njene svakodnevnice", navodi se u odgovoru iz Ureda predsjednice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.