Za područje Podgore proglasit će se prirodna nepogoda

Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban danas je najavio da će zbog poplave u Podgori, koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu, biti proglašena prirodna nepogoda za područje te općine.

"Naša Županija proglasit će prirodnu nepogodu za Podgoru, a zahtjev za to treba uputiti lokalna zajednica Podgore", rekao je Hini župan Boban. Potom će, dodao je, povjerenstvo Splitsko- dalmatinske županije popisati štetu, a shodno tome se proglašava prirodna nepogoda.

Boban je rekao da je o tome razgovarao i s predsjednikom Vlade koji je obećao da će se i Vlada financijski uključiti u saniranju štete u Podgori.

"Potočići imali zakrčenja"

Načelnica Podgore Petra Radić ranije je izvijestila da su na terenu sve mjerodavne službe koje saniraju posljedice i popisuju štetu nastalu u poplavi kada se voda izlijevala iz 36 potočića. "Na području Podgore postoji 36 potočića koji su neaktivni bez vode, ali se aktiviraju kada ih kiša napuni što se dogodilo jučer, ali su pretežito imali zakrčenja što je otežavalo protok vode te se ona izlijevala na ulice", rekla je Radić za Hinu.

Dodala je da će mehanizacija Hrvatskih voda idućih dana pročistiti sve potočiće kako bi voda kroz njih protjecala bez zapreka.

Po njezinim riječima, nakon što se obavi popis štete po kućama znat će se i kolika ona točno iznosi. "Mogu reći kako je šteta jako velika i u milijunskim je iznosima," dodala je.

HRT je večeras objavio da je u Podgori procijenjena šteta na 40 privatnih objekata i da općina Podgora planira u ponedjeljak podnijeti Splitsko- dalmatinskoj županiji zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.