Zadar izglasao proračun za 2024.: "To je najizdašniji proračun u povijesti grada"

Ilustracija: Pixsell/Sime Zelic

Zadarsko Gradsko vijeće prihvatilo je danas proračun za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. u iznosu od 122 milijuna eura, ali uz protivljenje SDP-a, koji je nezadovoljan što HDZ nije podržao uklanjanje ustaških obilježja s javnih površina. Gradonačelnik Branko Dukić kazao je da je proračun od 122 milijuna eura najveći i najizdašniji u povijesti grada.

Za usporedbu, prošlogodišnji proračun iznosio je 106.7 milijuna eura. "Proračun nije umjetno napuhan da bi se zadovoljili svačiji apetiti brojevima na papiru ili, pak, zato što nam predstoji superizborna godina. Naprotiv, ovaj proračun je naša realnost i pokazatelj gospodarskog snaženja, pozitivnog poslovnog okruženja, rekordne zaposlenosti i naše pripremljenosti za nove EU perspektive, rekao je Dukić.

Protiv je bilo četvero SDP-ovih i jedan neovisni vijećnik

Podsjetio je i na nedavno donesenu odredbu prema kojoj u prihodima ove godine više nema 6.5 milijuna eura od prireza niti je diran ijedan porezni namet, a sve kako bi se, naglasio je, Zadranima omogućio barem malo bolji standard. Gradski vijećnici glasali su o 23 amandmana Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, usvojeno ih je devet, a gradonačelnik Dukić usvojio je tri amandmana Akcije mladih.

Proračun je prihvaćen iz trećeg puta sa 17 glasova za, protiv je bilo četvero SDP-ovih i jedan neovisni vijećnik, dok je troje vijećnika Akcije mladih i dvoje nezavisnih napustilo sjednicu jer se nisu slagali s trećim ponavljanjem glasanja.

Nakon izglasavanja proračuna, priopćenjem se oglasio predsjednik gradskog SDP-a i gradski vijećnik Daniel Radeta, koji je ocijenio da su kod izglasavanja proračuna svjedočili "kukavičluku" Akcije mladih za koju je rekao da je najvjerniji partner HDZ-u i njihov najbolji mogući PR projekt“.

"Na HDZ-u je sada da utvrdi nezakonitosti za koje su glasali"

S obzirom na to da HDZ nije podržao uvjete Kluba vijećnika SDP-a Zadar o uklanjanju ustaških obilježja, glasali su protiv predloženog proračuna. Ustvrdio je da je HDZ i ovoga puta bio prisiljen izglasati nezakonit proračun zbog straha od novih izbora. "Na HDZ-u je sada da utvrdi nezakonitosti za koje su glasali", naveo je. 

Osvrnuo se i na odluku Kluba Enija Meštrovića o prihvaćanju odgovornosti za glasanje o proračunu. 

"Njihovu odluku ne smatram nikakvom koalicijom s HDZ-om, kako je sada neki pokušavaju prikazati. Enio Meštrović je glasanjem za proračun samo potvrdio stav koji je imao od samog početka sjednice, a to je: 'Ako prođu naši amandmani, glasat ćemo za proračun.' Tako je i postupio“, smatra predsjednik gradskog SDP-a Daniel Radeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.