PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zadnja prognoza: Pitali smo analitičare tko će biti predsjednik

Foto: FaH/Index

IDEMO prognozirati rezultat nedjeljnih predsjedničkih izbora. Četvorici političkih analitičara izgovorili smo vrlo jednostavna pitanja - što mislite, tko će ući u drugi krug predsjedničkih izbora i tko će, na koncu, pobijediti? Odgovori su - slični.

Puhovski: Ankete su nas više puta prevarile

Prvo Žarko Puhovski.

"Mislim da će na kraju biti isto kao i na početku - Zorinda: Zoran Milanović i Kolinda-Grabar Kitarović ulaze u drugi krug, a u drugom krugu Zoran Milanović ne može pobijediti. Dakle, Kolinda. Gotovo sam siguran da ona dobiva u drugom krugu ako uđu, ali nisam siguran da njih dvoje ulaze u drugi krug jer su nas ankete više puta prevarile", oprezan je naš sugovornik.

Puhovski: Za drugi krug je najsigurniji Milanović, ali gotovo sigurno ne može pobijediti u drugom krugu

Potom obrazlaže.

"Od početka govorim jednu stvar: da je za drugi krug najsigurniji Zoran Milanović i da Zoran Milanović gotovo sigurno ne može pobijediti u drugom krugu jer je naprosto ljevica ukupno slabija od desnice, a čini mi se nevjerojatno da bi desnica bila više nego dvostruko jača od ljevice pa da bi dva desna ušla u drugi krug. To mi se čini nevjerojatnim, ali nije nemoguće. Međutim, i dalje mi se čini najvjerojatnijim scenarijem - Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović u drugom krugu i onda vjerojatnije pobjeđuje Kolinda Grabar-Kitarović, što nema nikakve veze s mojim željama, molim da me se krivo ne razumije, nego s procjenom situacije", napominje Puhovski te dodaje kako ne vjeruje da će Milanović pobijediti uđe li u drugi krug i sa Škorom.

Berto Šalaj: 20 posto šansi da u drugom krugu budu Kolinda i Škoro

Slijedi prognoza Berte Šalaja, redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti.

"Po cijenu da ispadnem naivan, prognozirat ću. Mislim da postoji 50 posto šansi da u drugi krug uđu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, 30 posto bih dao da će u drugi krug Zoran Milanović i Miroslav Škoro, a 20 posto da će Miroslav Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović. Čini mi se da će ipak kandidati dvije najsnažnije političke opcije u Hrvatskoj mobilizirati birače i ući u drugi krug. Neke ankete pokazuju da im je Škoro veoma blizu, no nisam siguran. To će u velikoj mjeri ovisiti o situaciji među HDZ-ovim biračima", kaže nam Šalaj.

Pero Tanta: Ne bih se kladio na veliki novac na Kolindinu pobjedu u drugom krugu

Nazvali smo i Peru Tantu, komunikacijskog stručnjaka. Slijede njegove riječi:

"Između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, a iz perspektive onog što znamo o dosadašnjem biračkom ponašanju, ona je u određenoj prednosti, jer koliko god trenutno postoji rat na desnici između Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović, ne vjerujem da će Zoran Milanović uspjeti privući značajan broj birača Miroslava Škore. Mislim da će oni ili ostati doma ili u drugom krugu glasati za Kolindu Grabar-Kitarović, ali ne bih se kladio na veliki novac na Kolindinu pobjedu u drugom krugu. Znači to sam rekao po cijenu da ispadnem naivan", napominje Tanta.

A mi pitamo što ako u drugi krug uđu Milanović i Škoro ili Škoro i Grabar-Kitarović.

"Mislim da je naša lijeva politička scena u velikom problemu i da bi Škoro pobijedio Milanovića, a u drugom slučaju, ne vjerujem da bi dio SDP-ovih glasača glasao za Kolindu jer je mainstream kandidatkinja. Zapravo mi se čini da bi najneizvjesniji obračun bio između Škore i Kolinde Grabar-Kitarović, iako je najmanje izvjesno da će se dogoditi. I tu mi je stvarno jako teško prognozirati. Ankete daju određenu prednost Miroslavu Škori, ali je to na razini statističke greške", zaključuje Tanta.

Raos: Kolinda ima najveće šanse za drugi krug, ali...

Na koncu smo dobili Višeslava Raosa, također profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. U uvodu nam je govorio o svojem istraživanju baziranom na analizi anketa provođenih još od siječnja. Po njima, aktualna predsjednica ima najveće šanse za ulazak u drugi krug, slijedi je Zoran Milanović, a Raos ne isključuje mogućnost ni da je prestigne.

No, oprezan je s procjenama rezultata ostalih kandidata, naročito onih "alternativnih". To je teže predvidjeti od ponašanja birača sklonih velikim strankama pa stoga vjeruje da će Kolakušić ostvariti bolji rezultat nego što pokazuju ankete. I Juričan, također, kojeg naziva hrabrim čovjekom.

Raos: Milanović je crvena krpa mnogima na desnici

A drugi krug? E tu je pitanje kako će motivirati ljude.

"Koliko god da je bratoubilački rat na desnici, ne treba zaboraviti da je Milanović crvena krpa mnogima na desnici. Nije on bilo koji kandidat SDP-a, nema on simpatija tamo. S druge strane, teško će mu biti ljudima u centru ili na ljevici reći - ja sam najbolje što imate, moramo srušiti Kolindu. Mnogi su razočarani s njim, neki će reći - pa dobro to je Kolinda, znamo kakva je, nije to sad tolika motivacija da začepimo nos i glasamo za tebe. Lakše bi mu bilo motivirati ljude da je naspram njega Škoro ili Kolakušić", smatra Raos, a vjeruje i da bi HDZ poduzeo neke korake da spriječi Škorin dolazak na vlast.

Nije htio predviđati ishod drugog kruga nađu li se u njemu Grabar-Kitarović i Škoro jer dosta toga bi ovisilo o ponašanju birača ljevice i porukama koje bi Milanović slao u tom slučaju.

Za koga ćete vi glasati? Recite nam u anketi!

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.