Zadravec poslala popis s imenima liječnika koji su dali otkaze - u drugim bolnicama

Foto: FAH

DIJANA Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, koja je nadređena i radiolozima u Klinici za tumore, iz koje je u zadnjih 15 dana otkaz dalo troje radiologa, odgovorila nam je na upit o odlasku liječnika.

>>Liječnici masovno napuštaju Kliniku za tumore: "Odlaze zbog Dijane Zadravec"

Zadravec, kojoj smo jučer ujutro poslali upit, opsežan i dugačak odgovor poslala nam je sinoć tek nakon što smo objavili članak.

Prekršila uredbu o GDPR-u

U odgovoru za Index Zadravec je prekršila opću uredbu o zaštiti podataka - GDPR - jer nam je poslala kompletan popis s imenima i prezimenima liječnika koji su dali otkaze - ne u Vinogradskoj, već u ostalim zagrebačkim bolnicama.

Iako smo je konkretno tražili odgovor o tome koliko je radiologa otišlo iz Vinogradske, odnosno Klinike za tumore koja spada pod Vinogradsku, Zadravec nam je odgovarati na upit krenula s tim da sve hrvatske bolnice, pa i privatni sektor, imaju problem s deficitom radiološkog kadra, posebno specijalista radiologije.

Tako je navela konkretan broj i sva imena i prezimena radiologa koji su otišli iz KBC-a Zagreb, Merkura, Dubrave i Svetog Duha, navodeći kako ih je sa Zavoda u Vinogradskoj otišlo puno manje i da je riječ o 20 do 25 posto radiologa.

Zadravec: Pacijentima nisu uskraćene radiološke pretrage

"Odgovorno tvrdim da pacijentima KBC Sestre milosrdnice nisu bile i nisu uskraćene radiološke pretrage. One se obavljaju na tri lokacije gdje djeluje Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju (Vinogradska, Ilica i Draškovićeva). Ono što svakako priželjkujem je temeljita reforma zdravstvenog sustava počevši s reformom sustava tzv. lista čekanja jer svi se slažemo da se na određene preglede naprosto čeka predugo. Vođena tom mišlju i moj EU projekt Radiološki edukacijski centar vrijedan 32,5 milijuna kuna je nastao i s ciljem skraćivanja roka čekanja na pretrage.

Na vašu konstataciju da se pacijenti žale kako u Klinici za tumore ne mogu obaviti dijagnostiku zbog nedostatka osoblja odgovaram sljedeće:

U Klinici za tumore na Odjelu za onkološku radiologiju ne postoje standardne liste čekanja jer je riječ o onkološkim bolesnicima. Termine za radiološke pretrage određuju kliničari (kirurzi, ginekolozi itd) i dogovaraju s radiolozima s obzirom na indikaciju tj. kad je onkološkom bolesniku potrebno.

Voditelj Odjela za onkološku radiologiju u Klinici za tumore mi je potvrdio da se pretrage za onkološke bolesnike redovito obavljaju, kao i uvijek, i da se ne odgađaju bolesnici kojima je potrebna preoperativna, kontrolna ili hitna radiološka pretraga. Imam saznanja da se dogodio incident kada jedan kliničar samoinicijativno i na svoju ruku bez konzultacije s voditeljem odnosno sa mnom kao predstojnicom odlučio odgoditi neke radiološke preglede. Riješila sam ovaj incident na način da sam organizirala rad radiologa s lokacije Vinogradska na lokaciji Ilici, što je uobičajena praksa u slučajevima iznenadnih bolovanja kao što je sada slučaj u Klinici za tumore gdje su dvije radiologinje na bolovanju. Unatoč odlasku i bolovanju na Odjelu su obradu bolesnika radila tri specijalista i dva specijalizanta radiologije.

Klinički zavod funkcionira na tri lokacije (Vinogradska, Draškovićeva i Ilica) i na svakoj lokaciji se izvode različite vrste radioloških pretraga. MR mozga obavljamo na lokaciji Vinogradska jer na toj lokaciji rade Klinike koje se bave mozgom. Odjel za onkološku radiologiju na lokaciji Ilica bavi se pretežno patologijom dojke, abdomena i zdjelice.

Vezano za MR dojki, voditelj Odjela iz Klinike za tumore potvrdio mi je da se svi MR-ovi koji imaju indikaciju rade u vrijeme predviđeno za njihovu kontrolu ili prije operacije. Jedino je specifičnost da se dijagnostika dojke mora planirati usklađena s menstrualnim ciklusom žena (10.dan ciklusa)", odgovorila nam je Zadravec.

Istaknula je kako su u kratkom razdoblju samo 3 specijalista radiologije zatražila sporazumni prekid radnog odnosa, od kojih dvoje odlazi u privatni sektor netom po završenoj specijalizaciji, a jedna je radiologinja otišla u starosnu mirovinu.

Napala udrugu liječnika: "To je nemoralna, sramotna i kriminalna radnja"

Potom je napala Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika (HUBOL), čija nam je predsjednica, dr. Ivana Šmit, jučer rekla da je u zadnjih par godina otišlo puno radiologa iz Vinogradske (uključujući i Kliniku za tumore).

Navodi kako dvojica radiologa koja su u zadnjih par tjedana dala otkaz nisu morala otplaćivati trošak specijalizacije jer im je to omogućio Aneks Ugovora o specijalizacijama koji je 2016. inicirao, osmislio i proveo HUBOL.

"To je nemoralna, sramotna i kriminalna radnja kojom se omogućilo da država Hrvatska poklanja oko 750 tisuća kuna za specijalizaciju po jednom specijalizantu. Tim Aneksom im je omogućeno po završetku specijalizacije odlazak u privatni sektor bez otplate 95% troškova specijalizacije (oko 700 tisuća kuna je oštećena Republika Hrvatska po svakom specijalizantu koji odlazi u privatni sektor ili inozemstvo odmah nakon završene specijalizacije)", napisala je Zadravec.

Istaknula je i kako je organizirala edukaciju za 24 specijalizanta radiologije za KBC Sestre milosrdnice.

"Povećala sam značajno u sistematizaciji radnih mjesta broj radiologa svjesna činjenice da je radiologija deficitarna struka već godinama ne samo u Hrvatskoj nego i u EU. Od kad sam preuzela Zavod, u odnosu na tadašnje stanje, sada imamo više radiologa na Zavodu. U Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju kojeg sam predstojnica trenutno radi 50 liječnika od kojih je 31 specijalist radiologije i 19 specijalizanata radiologije, i najveća smo po broju liječnika radiologija u Republici Hrvatskoj. I taj status držimo usprkos odlasku ljudi unatrag 7 godina, a demistificiramo brojke i transparentno prikažemo otišlo je u mirovinu (10 specijalista radiologije), javni sektor (6), privatni sektor (3),  inozemstvo (3). Iz ovih brojaka jasno je da smo primijenili uspješnu strategiju pomlađivanja Zavoda pod mojim vodstvom", napisala je Zadravec.

Radiolozi upozoravaju: Ostao je jako mali broj starijih i srednjih specijalista koji znaju očitavati kompleksnu dijagnostiku

Za kraj podsjetimo kako je Klinika za tumore 2013. godine imala 10 specijalista radiologije, a sad ih je ostalo samo troje.

I u kompletnom Zavodu je, kako doznajemo od radiologa u Vinogradskoj, ostao jako mali broj starijih i srednjih specijalista koji znaju očitavati kompleksnu dijagnostiku te navode kako samo popunjavanje radnih mjesta specijalizantima ne rješava problem jer je poznato da se zbog odlazaka specijalista s višegodišnjim stažom urušava kvaliteta očitavanja nalaza, a za nadoknadu ovih odlazaka treba najmanje 10 godina specijalističkog staža i iskustva da bi se dosegla razina narušena odlascima vrsnih radiologa u mirovinu i u druge ustanove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.