POTRES U ZAGREBU

Zagreb ima 4886 stanova, petina ima ilegalne stanare. Za stradale u potresu ih ima 44

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

GRAD ZAGREB u svom posjedu ima 4886 stanova, a u otprilike petinu, odnosno više od 900 stanova, useljeni su stanari koji na to nemaju pravo. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jučer je na konferenciji za novinare rekao da Grad trenutno raspolaže s 44 slobodna stana u svom vlasništvu u koja će se useliti oni koji su ostali bez doma nakon nedavnog potresa.

Podsjetimo, nakon potresa kakav Zagreb nije doživio punih 140 godina neupotrebljivo je 599 objekata, a privremeno su neuseljiva 2583 stana. Koliko je oštećenih stanova u vlasništvu Grada Zagreba, za sada nije poznato. U Cvjetnom naselju nalazi se trenutno oko 600 ljudi, koji su ondje privremeno zbrinuti nakon gubitka doma u snažnom potresu.

Natječaj za 44 stana za one koji su u potresu ostali bez doma, USKOK-ov optuženik obećava transparentnost

"Njihov socijalni status će biti inkorporiran u pravila prioriteta za dodjelu stanova mimo reda prvenstva. Imovinski cenzus, broj članova obitelji, treći čimbenik je, ne daj Bože, bolest u obitelji", rekao je Bandić govoreći o natječaju za ta preostala 44 stana za žrtve potresa. Gradonačelnik Zagreba rekao je da će napraviti listu, a jedan od glavnih kriterija za dodjelu stana bit će podatak o tome radi li se o nekome kome je to jedini krov nad glavom. Bandić je govorio i o tome da će natječaj biti transparentan i da će posebno paziti hoće li se netko, kako je naglasio, "prošvercati", što ima posebno ironičan prizvuk ako uzmemo u obzir da takve izjave dolaze od višestrukog USKOK-ovog optuženika.

Godinama vlada kaos oko gradskih nekretnina

Iako se popis ljudi koji koriste gradske stanove na ilegalan ili legalan način može naći na službenim stranicama Grada Zagreba, već godinama oko gradskih nekretnina vlada pravi kaos. Posljednja velika revizija poslovnih prostora, stanova i zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba napravljena je 2016. godina, a otkrila je niz pravnih i financijskih nelogičnosti i nepravilnosti.

Utvrđeno je da se od poslovnih prostora, stanova i zemljišta uprihoduje manje od 80 milijuna kuna, što je tada bilo tek jedan posto ukupnih gradskih prihoda. Te nekretnine u 2014. godini bile su procijenjene na 11 milijardi kuna. Utvrđeno je da trećina poslovnih prostora nije u upotrebi, dok se više od 400 poslovnih prostora koristilo ilegalno.

Provalili u gradske stanove za vrijeme i nakon rata

Revizija je tada otkrila da se čak 1294 stana bespravno koriste. Većinom se radilo o ljudima koji su provalili u stanove za vrijeme i nakon Domovinskog rata, onima koji su ostali u tim gradskim stanovima, a više nisu plaćali iznose navedene u ugovorima o najmu. Neki su jednostavno ostali u gradskim stanovima nakon isteka ugovora o najmu. Također, tu je i dio tvrtki koje su ušle u pojedine gradske stanove. Nalaz revizije objavljen je 2016. godine, a danas je broj ilegalnih stanara za oko 350 manji.

Bandić se za vrijeme svog mandata nije previše bavio iseljavanjem takvih stanara, već im je ponudio legalizaciju novim ugovorom o najmu, a na kraju i otkup tih stanova. Neki do danas nisu iskoristili tu mogućnost.

Imena stanara koji koriste stanove "bez valjane pravne osnove" navedena su na službenim stranicama Grada Zagreba, no bez naznaka o tome kako su ušli u te stanove ili informacija o eventualnim sudskim postupcima te u kojoj su fazi.

Među korisnicima takvih stanova su Muzej grada Zagreba, po 7 ili 8 kvadrata prostora u pojedinim zgradama za potrebe predstavnika stanara, ali i tvrtki poput Školske knjige, Župne crkve Sveta Klara, Tvornice dugmadi, Croatia Filma ili Hrvatskog liječničkog zbora, koji bez pravne osnove koristi dva stana.  

Stanovi za "zaslužne" po povlaštenim cijenama

Isto tako Bandić je posljednjih deset i više godina "zaslužnim" građanima Zagreba davao gradske stanove u najam, i to po povlaštenim cijenama. Mnogi od njih na kraju su se našli na listi Bandićeve stranke. Poznat je tako slučaj proslavljene atletičarke Sandre Perković, koja je u svibnju 2015. dobila četverosobni stan s dvije terase i parkirališna mjesta na Jarunu te za to plaćala 1352 kune. Na kraju je otkupila taj gradski stan za 1,3 milijuna kuna.

>> Može li Sandra Perković završiti u zatvoru jer je lagala na suđenju Bandiću?

Podsjetimo, Sandra Perković ušla je u tek formiranu stranku Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, a bila je i vijećnica u Gradskoj skupštini, jedno kratko vrijeme i zastupnica u saboru, i to kao zamjena Milanu Bandiću. Boravila je u saboru od 28. prosinca 2015. do 15. srpnja 2016., nije se puno pojavljivala, a bila je i članica Odbora za obitelj, mlade i sport.

Perković se nedavno opet našla u središtu javnog interesa, i to ne zbog svojih rezultata, nego zbog svjedočenja na suđenju Bandiću. Proslavljena atletičarka svjedočila je u slučaju Agram, u kojem se Bandića tereti da joj je omogućio nezakonito korištenje gradskog automobila krajem 2013. godine, a njeno svjedočenje nije se podudaralo s istinom.

Zadnji natječaj za najam gradskih stanova raspisan je krajem 2019. godine, a pravo na dodjelu stana u najam imale su osobe koje su prije podnošenja zahtjeva na natječaj prebivale na području Zagreba, i to neprekidno najmanje 10 godina, i koje uz to nemaju riješeno stambeno pitanje, a ni mogućnost da ga riješe na neki drugi način.  

Gradonačelniku Milanu Bandiću uputili smo jučer upit o tome koliko je od ukupnog broja gradskih stanova ilegalno useljeno i koliko je stanova u gradskom vlasništvu oštećeno u potresu. Odgovor do objave ovog članka nismo dobili.

Revizija (2016. godina) by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.